ΕΛΛΑΔΑ

Nαζιστικά συνθήματα στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Αθηνών - Καταδίκη από Πέτσα

Nαζιστικά συνθήματα στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Αθηνών - Καταδίκη από Πέτσα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Άγνωστοι βανδάλισαν με ναζιστικά συνθήματα το Εβραϊκό Νεκροταφείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, έγραψαν με σπρέι τη λέξη «Δρόμο» και την φράση «Εβραίοι δρόμο» στα γερμανικά μαζί με τα αρχικά των SS στον τοίχο του νεκροταφείου, δίπλα από την κεντρική είσοδο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα τα συνθήματα τα σβηστούν από την είσοδο.

Έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διενεργούνται από τις αστυνομικές αρχές.

Για μηδενική ανοχή στον ναζισμό, αντισημιτισμό και τους οπαδούς του έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Ο βανδαλισμός του Εβραϊκού νεκροταφείου στην Αθήνα με ναζιστικά συνθήματα προκαλεί τον αποτροπιασμό κάθε δημοκρατικού πολίτη», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Πέτσας.

«Ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός και οι οπαδοί τους δεν έχουν θέση στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή απέναντί τους».

«Η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών και για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών για να εκφράσω την καταδίκη μας για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Αθήνας και τη δέσμευσή μας ότι το υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει με επιμονή τις πολιτικές για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Οι οπαδοί των νεοναζιστικών μορφωμάτων ξανακτυπούν και υπενθυμίζουν το μίσος τους εναντίον των Εβραίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

H ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος για τον βανδαλισμό:

«Οι οπαδοί των νεοναζιστικών μορφωμάτων ξανακτυπούν και υπενθυμίζουν το μίσος τους εναντίον των Εβραίων.

Νέο-ναζί βανδάλισαν τους εξωτερικούς τοίχους του Εβραϊκού νεκροταφείου στην Αθήνα με συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι ναζί πριν από 80 χρόνια για να εκτοπίσουν εκατομμύρια Εβραίους από τις εστίες τους και να εξοντώσουν 6.000.000 στους θαλάμους αερίων, ανάμεσά τους 60.000 Έλληνες Εβραίους.

Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ενεργοποίησε τις υπηρεσίες του Δήμου που διέγραψαν τα επαίσχυντα συνθήματα.

Ο ναζισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας γιατί ακριβώς προάγει τη κατάλυσή της και την επιβολή της ολοκληρωτικής παραβίασης κάθε ανθρωπίνου δικαιώματος. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Δεν θα τους φοβηθούμε. Μηδενική ανοχή στο Ναζισμό.

Όλοι μαζί, πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, διωκτικές αρχές και Δικαιοσύνη, οφείλουμε να επαγρυπνούμε για να μην επιτρέψουμε την επανάληψη των εγκλημάτων του ναζισμού κατά της ανθρωπότητας. Ο αντισημιτισμός, είναι στη ρίζα του "απόλυτου κακού" που εκφράζει ο ναζισμός. Ξεκινάει εναντίον των Εβραίων, αλλά δεν σταματάει στους Εβραίους.

Ο αντισημιτισμός πλήττει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία η Ευρώπη οφείλει να θωρακίσει με συγκεκριμένα μέτρα τόσο στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, όσο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ