ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των ελαφρυντικών - Τη Δευτέρα η απόφαση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των ελαφρυντικών - Τη Δευτέρα η απόφαση
INTIME

Ολοκληρώθηκαν χθες, Παρασκευή, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία και να επιστρέψει εκ νέου τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί

Τη Δευτέρα το δικαστήριο θα ανακοινώσει κατά πόσο συντάσσεται ή όχι με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία την Πέμπτη πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικού σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα.

Ωστόσο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικού για τους «7» της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, απέρριψε τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω; Θα ήταν αντιφατικό» είπε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή της.

«Παραμένω πιστή στην πρότασή μου επί της απόφασης»

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου - Πηγή: Intime News / Γιάννης Λιάκος

Ωστόσο, η Αδαμαντία Οικονόμου, υπεραμύνθηκε κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία την πρότασή της για απαλλαγή των 68 κατηγορουμένων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις για τα όσα ζήτησε επί των ελαφρυντικών, ανέφερε:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές. Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Υπενθυμίζεται πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Οι 11 από τους 68 κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι. Πρόκειται για τους:

 • Αγιοβλασίτης Διονύσιος
 • Αποστολόπουλος Γεώργιος
 • Γαλανάκης Χρήστος
 • Γαροφαλάκης Σάββας
 • Καλπιτζής Γιωργος
 • Μαυρικάκης Μανώλης
 • Μπενέκη Νικολέτα
 • Περής Γιώργος
 • Πετράκης Γιώργος
 • Σκορδέλη Θέμις
 • Ψιλάκης Μανώλης

Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεώνη Σκαρπέλη, που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τι ακολουθεί μετά την απόφαση επί των ελαφρυντικών

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών, αναμένεται η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών.

Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων θα τοποθετηθούν επί της εισαγγελικής πρότασης και μετά, αφού το δικαστήριο διακόψει για διάσκεψη, θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών για κάθε έναν από τους 57 καταδικασθέντες ξεχωριστά.

Το κομβικό ζήτημα της αναστολής ή όχι εκτέλεσης της ποινής

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλείται να αποφασίσει επί της αναστολής ή όχι της εκτέλεσης των ποινών, γεγονός που θα κρίνει ποιοι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορουμένους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ