ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Βαρύ το «πλήγμα» στην Αττική - Καταστροφές και δρόμοι «ποτάμια»

Κακοκαιρία: Βαρύ το «πλήγμα» στην Αττική - Καταστροφές και δρόμοι «ποτάμια»
Νέο Ηράκλειο Αττικής CNN Greece

Καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που «χτύπησε» τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης την Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 125 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και κοπές δέντρων.

«Ποτάμια» οι δρόμοι

Οι δρόμοι σε πολλές περιοχές της Αθήνας μετατράπηκαν σε ποτάμια από την καταρρακτώδη βροχή, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι περιοχές όπου αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Μοσχάτο, όπου οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων παρουσίασαν αυξητική τάση την ώρα που καταστηματάρχες άνοιγαν τις επιχειρήσεις τους, πολλές από τις οποίες ήταν πλημμυρισμένες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται ότι η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει για ακραία φαινόμενα με έκτακτο δελτίο καιρού.

Καταστροφές στο Νέο Ηράκλειο

Οι πτώσεις δένδρων και αντικειμένων από τους ισχυρούς ανέμους, που θύμιζαν ανεμοστρόβιλο, κυρίως στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που έπληξε γύρω στις 6:00 την Αττική.

Ο αέρας έσκισε τέντες, ξεκόλλησε ταμπέλες και άλλα αντικείμενα, σήκωσε ακόμα και κεραμίδια από σπίτια και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Αυτήν την ώρα παραμένει κλειστή η οδός Πλαπούτα, στο Νέο Ηράκλειο, από τρία μεγάλα δένδρα που έχουν πέσει και γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας από την Τροχαία, ενώ κλειστοί -για τον ίδιο λόγο- είναι επίσης οδοί Μαρίνου Αντύπα, Δερβενακίων και Ανατολής.

Στην περιοχή υπάρχουν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, καθώς προκλήθηκαν ζημιές στα καλώδια της ΔΕΗ.

Πτώση δέντρου σε γραμμές του ΗΣΑΠ

Πτώση δέντρου σημειώθηκε σε γραμμές του ΗΣΑΠ το πρωί της Τρίτης, λόγω της κακοκαιρίας που «χτυπά» τις τελευταίες ώρες την Αττική.

Ειδικότερα, το ατύχημα σημειώθηκε στις γραμμές μεταξύ των σταθμών Ηράκλειο και Ειρήνη.

Αυτήν την ώρα τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από Κηφισιά μέχρι Ειρήνη και από Νέα Ιωνία μέχρι Πειραιά.

Διακοπές ρεύματος

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει και διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Αλίμου, Αργυρούπολης, Νέου Ηρακλείου και Αλσούπολης και η αποκατάσταση σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται σύντομα.

Κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αττική

Αυτήν την ώρα επικρατεί κίνηση σε όλους τους οδικούς άξονες της Αττικής, αλλά σύμφωνα με την Τροχαία φαίνεται πως έχει πτωτική τάση.

Το πρόβλημα παραμένει στη λεωφόρο Κηφισού, όπου επικρατεί μποτιλιάρισμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Υδροστρόβιλος στη Χαλκιδική

Τα έντονα φαινόμενα «χτύπησαν» και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής καταγράφηκε... υδροστρόβιλος.

Πλημμύρες σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το corfutvnews.gr, οι σφοδρές καταιγίδες άφησαν πίσω τους πλημμυρισμένους δρόμους και πολλά προβλήματα.

Πηγή: corfutvnews.gr

Ο καιρός σήμερα

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου.

Τα έκτακτα φαινόμενα αναμένονται να εξασθενήσουν τις μεσημεριανές ώρες, ενώ βελτίωση αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ενώ στο Αιγαίο θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά για σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, αρχικά αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Μετά το μεσημέρι οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo.gr, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο από 12 έως 22, στη Θεσσαλία από 12 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο νοτιοδυτικοί με εντάσεις 7-8 μποφόρ, αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν στα 5-6 μποφόρ και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν στα 5-6 μποφόρ και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 4-5 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού, για σήμερα Τρίτη, από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως μέχρι και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και στο Θρακικό πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Aπό 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και από τις προμεσημβρινές ώρες δυτικοί 5 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι και τις πρωινές ώρες, στη συνέχεια όμως θα εξασθενήσουν και το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ