ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Ξεκίνησε η δίκη - «Δέχομαι την κατηγορία» είπε ο 28χρονος

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Ξεκίνησε η δίκη - «Δέχομαι την κατηγορία» είπε ο 28χρονος
Facebook

Με την αδερφή της Σούζαν Ίτον και τους δύο φίλους που βρήκαν το πτώμα της, ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου η δίκη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου μεταφέρθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 09:00, ο 28χρονος κατηγορούμενος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το μισό κεφάλι του ξυρισμένο.

Το «παρών» δίνουν η παπαδιά μητέρα του 28χρονου, ο αδερφός και η σύζυγός του, που εισήλθαν στο κτήριο φορώντας μαύρα φούτερ με κουκούλα, προκειμένου να κινηθούν διακριτικά και -όσο αυτό είναι εφικτό- να περάσουν απαρατήρητοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του cretalive.gr.

Παρόντες είναι και συγγενείς της βιολόγου, όχι όμως ο σύζυγος και τα παιδιά της, οι οποίοι μάλιστα δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το τι βίωσε η άτυχη Ίτον και βρίσκονται υπό ψυχολογική παρακολούθηση.

Η στενή οικογένεια της βιολόγου δεν βρίσκεται στο δικαστήριο, αφενός λόγω της εύθραυστης ψυχικής κατάστασής τους κι αφετέρου λόγω της πανδημίας του Covid, καθώς λόγω της κατάστασης στις ΗΠΑ χρειάζονται ειδική άδεια για να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Εξονυχιστικός είναι ο έλεγχος σε όσους επιτρέπεται η είσοδος στη δικαστική αίθουσα.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς του δράστη διαμαρτυρήθηκαν για την αποτύπωση εικόνων τους, την ώρα του ελέγχου, σε βίντεο από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα δικαστήρια.

Οι συγγενείς απειλούν με μηνύσεις, ενώ η σύζυγος του δράστη αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα δύο μικρά παιδιά που έχει με τον 28χρονο και τα οποία ενδέχεται, όπως είπε, να βλέπουν τηλεόραση.

«Δέχομαι την κατηγορία»

«Δέχομαι ότι ισχύει η κατηγορία» είπε ο 28χρονος Γ.Π. κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Η πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου υπέβαλε αίτημα να προσέλθουν για να εξεταστούν οι πραγματογνώμονες που διενήργησαν την ψυχιατρική εξέταση του κατηγορούμενου.

Για το αίτημα επιφυλάχθηκε η έδρα.

«Ήταν μεγαλειώδης η αδερφή μου»

Οι καταθέσεις ξεκίνησαν με την αδερφή της βιολόγου, Τζούλι, η οποία βουρκωμένη ξεκίνησε να εξιστορεί το πώς πληροφορήθηκε το θάνατο της Σούζαν.

«Ήταν μεσάνυχτα» είπε, «κοιμόμουν στη Βιρτζίνια όταν χτύπησε το τηλέφωνο».

Ήταν ο γαμπρός της, ο οποίος την ενημέρωσε ότι η Σούζαν είχε εξαφανιστεί.

«Ήταν θαυμάσια και μεγαλειώδης η αδερφή μου. Είχε πάθος και ήταν εκπληκτική στο να βρίσκει απαντήσεις σε επιστημονικά ζητήματα» είπε η αδερφή της Σούζαν Ίτον.

«Ήταν το πιο ενδιαφέρον άτομο που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Κυρίως, όμως, αγαπούσε τρομερά την οικογένειά της» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Max Planck, όπου επί 20 χρόνια διηύθυνε το δικό της εργαστήριο. Κλαίγοντας μίλησε για το χαμό, προ 6ετίας, της 18χρονης κόρης της από καρκίνο και την αμέριστη στήριξη που της παρείχε η αδερφή της Σούζαν Ίτον.

«Αυτός είναι ο λόγος που είμαι δυνατή και στέκομαι εδώ» είπε η γυναίκα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια ψυχολογικά διαλυμένη οικογένεια -τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της Σούζαν.

Μάλιστα, όπως είπε, ο θάνατός της έχει επηρεάσει δραματικά το σύζυγο του θύματος, ο οποίος δούλευε πάνω σε κάτι που θα μπορούσε να βραβευθεί με Νόμπελ και αυτό έκανε ιδιαίτερα υπερήφανη την Σούζαν.

«Η αδερφή μου είχε μόλις μάθει ότι πρότειναν το όνομά της να συμπεριληφθεί στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Γερμανίας» ανέφερε.

Η αδερφή της αδικοχαμένης βιολόγου απηύθυνε ένα «μεγάλο ευχαριστώ, που βρήκαμε εδώ εκατοντάδες ανθρώπους που έψαχναν για την αδερφή μου».

«Πώς βρήκαμε το πτώμα»

Τη «σκυτάλη» στην κατάθεση έλαβε ο άνδρας που μαζί με το φίλο του, τη μοιραία νύχτα, εισήλθαν στη σπηλιά και βρήκαν το πτώμα της άτυχης βιολόγου.

Όπως είπε, οι δυο τους, είχαν ξαναπάει στο σημείο 20 ημέρες νωρίτερα, για να βρουν την είσοδο. Όταν τη βρήκαν, πήγαν ξανά με φακούς για να εξερευνήσουν και ανάλογα με το τι θα συναντούσαν, θα ξαναπήγαιναν. Για την υπόθεση της Σούζαν Ίτον, είχαν ακούσει μόνο για την εξαφάνισή της.

«Κάποια σημεία ήταν δύσκολα, αλλά διαλέξαμε τον εύκολο δρόμο, καθαρά για εξερεύνηση» είπε, ενώ σημείωσε ότι στο φίλο του δεν άρεσε η οσμή.

«Νόμιζα ότι φοβόταν» είπε και πρόσθεσε πως είπε στο φίλο του να κάνουν γρήγορα καθώς έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένειά του.

Μαζί οι δύο φίλοι, που όπως είπαν, έχουν χόμπι την ανίχνευση μετάλλων, αντίκρισαν το πτώμα, νομίζοντας αρχικά ότι ήταν κούκλα.

«Στην αρχή κολλήσαμε. Σκεφτήκαμε πως θα είναι κούκλα, αλλά μετά είδαμε το παπούτσι. Τα χάσαμε λίγο και μετά πήγαμε στο τμήμα» είπε ο μάρτυρας, ενώ για τον 28χρονο ανέφερε πως δεν τον γνωρίζει, γνώριζε όμως τον πατέρα του και τους δυο θείους του.

«Το πτώμα ήταν σαν έχει κάνει βουτιά από επτά μέτρα ύψος σε βράχια» είπε ο ίδιος, περιγράφοντας το σοκαριστικό θέαμα που οι δύο φίλοι αντίκρισαν στη σπηλιά.

Στη συνέχεια κατέθεσε το δεύτερο άτομο που βρέθηκε στη σπηλιά.

«Στην αρχή δεν το πιστέψαμε. Δεν ήταν εύκολο να το πιστέψουμε» είπε, περιγράφοντας τα επόμενα δευτερόλεπτα.

«Πλησίασα ένα μέτρο. Αγωνία, φόβος... Έχουν μείνει στο μυαλό μας φωτογραφίες, εικόνες» είπε.

Η ύποπτη συμπεριφορά του 28χρονου

Στη συνέχεια κατέθεσε ο αστυνομικός της Ασφαλείας Χανίων, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες, ενώ νωρίτερα ως μάρτυρες ήρθαν και δυο μελισσοκόμοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή του συμβάντος και είχαν εξεταστεί προανακριτικά, δίνοντας μάλιστα και δείγμα DNA.

Ο αστυνομικός αναφέρθηκε σε γνωστές πτυχές των ερευνών σχετικά με τις κάμερες και το λευκό αυτοκίνητο του δράστη και σε περιστατικά που ο καθ' ομολογίαν δράστης είχε σκεφτεί, προγενέστερα του συμβάντος.

«Επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, για να δούμε αν όντως υπήρχαν κάποιες απόπειρες ή ενοχλήσεις» είπε, προσθέτοντας πως διαπίστωσαν ότι κάποια πράγματα «ταίριαζαν».

Όπως σημείωσε ο αστυνομικός, ο ίδιος ο 28χρονος υπέδειξε σημεία που είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να κάνει κάτι ανάλογο.

«Μετά από αυτά εκδόθηκε και η διάταξη του εισαγγελέα για την δημοσιοποίηση των στοιχείων του για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια» είπε.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

«Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπόπτου ήταν από την αρχή προβληματική» είπε ο αστυνομικός στο Δικαστήριο, αναφερόμενος στη στάση του 28χρονου κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών.

«Είχε τρομερό άγχος» ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν του ασκήθηκε καμία βία από την πλευρά των αστυνομικών.

«Δεν είναι δυνατόν να εξιχνιαστεί μια τέτοια υπόθεση με βία, αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές» υπογράμμισε.

Κατέθεσε επίσης ότι ο τρόπος, με τον οποίο αποπειράθηκε να χτυπήσει τις άλλες γυναίκες προγενέστερα ήταν ο ίδιος, με τον τρόπο που ενήργησε στην περίπτωση της Σούζαν.

Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του 28χρονου, ο αστυνομικός είπε ότι «βγήκε από το πατρικό του σπίτι με δάκρυα στα μάτια, ενώ ήταν ακόμα μάρτυρας. Είχε φοβερό άγχος, δεν έχει φυσιολογική συμπεριφορά, έτρεμε ενώ απλώς θα εξεταζόταν σε εκείνη τη φάση».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αστυνομικού, σε εκείνη τη φάση, ο 28χρονος «κατάλαβε ότι είχε υποπέσει σε τόσες αντιφάσεις» και τότε «αποφάσισε να μιλήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ