ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Κανονικά θα κινούνται την Πέμπτη τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά την αναστολή της στάση εργασίας που είχαν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό, καθώς και στο Τραμ.

Κανονικά θα γίνουν και τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Δεν θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, τα σωματεία εργαζομένων σε ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καθώς και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Οι διοικήσεις των σωματείων, σε κοινή ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν, πως δεν υπάρχει απόφαση για προκήρυξη απεργίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ και καταγγέλλουν παράλληλα την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) για την προκήρυξη, κάνοντας λόγο για «ύποπτο ρόλο του προέδρου της», ο οποίος «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών που εκπροσωπεί (ΚΤΕΛ) και όχι των εργαζόμενων».

«Ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ που 'όψιμα' ασχολήθηκε με τα προβλήματα των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών, δεν μπήκε καν στο κόπο να ρωτήσει τους καθ' ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, δηλαδή τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΟΣΥ και τα σωματεία τους, προτού προκηρύξει την απεργία αυτή. Καταγγέλλουμε τον 'ύποπτο' ρόλο του προέδρου της ΟΣΜΕ, ο οποίος ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών που εκπροσωπεί (ΚΤΕΛ) και όχι των εργαζομένων» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν πως «οι διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων στην επιχείρηση ΟΣΥ ΑΕ, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για την "24ωρη απεργία" που αποφάσισε η διοίκηση της ΟΣΜΕ στις 15 Οκτωβρίου 2020 και αφορά κυρίως στους εργαζομένους της ΟΣΥ».

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει το ενδεχόμενο, μεμονωμένοι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργία.

Η ΟΣΜΕ (μέλη της είναι κυρίως σωματεία εργαζομένων σε ΚΤΕΛ καθώς και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ) η οποία και ανακοίνωσε την 24ωρη απεργία, διαμαρτύρεται για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ΚΤΕΛ, μετά την υπογραφή σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) από την πλευρά τους που ανέστηλαν την τρίωρη στάση εργασίας ζητούν:

- Να αγοραστούν ανταλλακτικά, υλικά και αναλώσιμα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με πυκνότερα δρομολόγια στο άμεσο μέλλον, που θα αποτρέπουν τον συνωστισμό στις αποβάθρες.

- Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των προσλήψεων, που έχουν εξαγγελθεί, και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη του συνόλου των υπαρχόντων κενών αποκλειστικά με μόνιμο και τακτικό προσωπικό.

- Να γίνονται, με μέριμνα της εταιρείας, τεστ για τον COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη.

Τέλος, δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι στο «κομμάτιασμα και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας» και ότι αγωνίζονται για φθηνά, γρήγορα, αξιόπιστα και ασφαλή Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η σημερινή ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ έχει ως εξής:

Μοναδικός σκοπός και στόχος των εργαζομένων των Σταθερών Συγκοινωνιών είναι η ασφαλής, γρήγορη, αξιόπιστη και φθηνή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Αποδεικνύουμε τα παραπάνω εκτελώντας, με αυταπάρνηση την εργασία μας, που αποτελεί κοινωνικό έργο, 365 μέρες τον χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα κι εν μέσω υγειονομικής κρίσης, χωρίς να διακόψουμε ούτε για 1 λεπτό.

Οι κινητοποιήσεις μας αφορούσαν αποκλειστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου, σε συνάρτηση με θέματα που έχουν προκύψει από τη πανδημία του covid 19 και τα νέα δεδομένα, ώστε να μπορεί, απρόσκοπτα, τώρα και στο μέλλον, η ΣΤΑΣΥ να παρέχει υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση στους επιβάτες της.

Μετά από την ανακοίνωση της κινητοποίησης, σε διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία της εταιρίας κατόπιν συνεννοήσεως της με το αρμόδιο υπουργείο, μας δόθηκαν γραπτά χρονοδιαγράμματα των προσλήψεων νέου τακτικού και μόνιμου προσωπικού, για την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού και ανταλλακτικών καθώς και για επιπλέον ενέργειες, που να θα γίνουν για τη θωράκιση της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους, δείχνοντας καλή πίστη, αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας που είχαν εξαγγελθεί για 15/10/2020. Όμως, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις και για να παραμείνουν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του επιβάτη, ως κοινωνικό αγαθό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ