ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Λινού: Άλλα 10 με 20 χιλιάδες κρούσματα υπάρχουν, είναι ενεργά και δεν τα ξέρουμε

Κορωνοϊός - Λινού: Άλλα 10 με 20 χιλιάδες κρούσματα υπάρχουν, είναι ενεργά και δεν τα ξέρουμε
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Για χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που υπάρχουν και δεν το γνωρίζουμε έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Αρχικά, η καθηγήτρια μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς και για όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη περί της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός.

«Καλά κάνει η Πολιτεία. Έχω όμως μια επιφύλαξη. Ποιος θα καθορίζει ότι υπάρχει συνωστισμός, είναι υποκειμενικό, στην ατομική κρίση. Οπωσδήποτε είναι μια καλή κίνηση, προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε η κ. Λινού, μιλώντας στο Open TV.

Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα της Αττικής ανέφερε ότι «ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων δεν είναι γνωστός. Δεν έχουμε μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού στην Ελλάδα, ώστε να μετράμε και τα συμπτωματικά και τα ασυμπτωματικά άτομα. Και έτσι δεν ξέρουμε πού πάει ακριβώς».

Έπειτα ερωτήθηκε για τα 5.472 ενεργά κρούσματα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και τόνισε:

«Αυτά τα 5.000 κρούσματα είναι ασφαλή και δεν θα μας προκαλέσουν τίποτα αν εφαρμοστεί η καραντίνα. Το πρόβλημα είναι τα άλλα 10.000 με 20.000 κρούσματα που υπάρχουν, είναι ενεργά και δεν τα ξέρουμε. Κρούσματα ασυμπτωματικά, με ήπια συμπτώματα ή και κρυμμένα ίσως από ανθρώπους που δεν θέλουν να εξεταστούν».

«Σε τελική φάση τουλάχιστον οκτώ εμβόλια»

Η καθηγήτρια μίλησε και για τα εμβόλια:

«Αυτή τη στιγμή είναι σε τελική φάση τουλάχιστον οκτώ εμβόλια. Δυο από αυτά δημιούργησαν πρόβλημα και είναι παρόμοιας τεχνολογίας. Στα υπόλοιπα έξι, υπάρχουν 2-3 που είναι διαφορετικής τεχνολογίας και προσωπικά ελπίζω πιο πολύ σε αυτά. Τα συγκεκριμένα όμως μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα στη διανομή τους, δηλαδή το πώς θα φτάσουν σε όλες τις περιφέρειες. Η δυσκολία έγκειται στο ότι ένα από αυτά χρειάζεται πιο πολλή ψύξη. Πρέπει να είναι στους -90 βαθμούς για να μείνει ασφαλές και αποτελεσματικό για περισσότερο από 24 ώρες».

Σχετικά με την έρευνα της διαΝΕΟσις που έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κ. Λινού είπε ότι «είναι πολύ πιθανό. Υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα και ανασφάλεια του πληθυσμού ως προς τις παρενέργειες. Αυτό όμως θα αλλάξει με τον καιρό. Επίσης, μακάρι να είχαμε εμβόλιο για το 50% του πληθυσμού, καθώς τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ