ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η πρώτη μέρα του lockdown στην Κοζάνη - Διευκρινίσεις για τα μέτρα προστασίας

Κορωνοϊός: Η πρώτη μέρα του lockdown στην Κοζάνη - Διευκρινίσεις για τα μέτρα προστασίας
kozanilife.gr

Πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της Covid -19 που τέθηκαν από την Πολιτική προστασία και οι πέντε δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για την έγκαιρη προσαρμογή των υπηρεσιών τους και την πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.

Στο κέντρο της Κοζάνης το πρωί της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου υπήρχε περιορισμένη κίνηση από τους πολίτες και η κίνηση στους δρόμους της πόλης ήταν εμφανώς μειωμένη.

Η πλειοψηφία των πολιτών που κινούνται στην Κοζάνη φορά μάσκα ενώ προβληματισμός επικρατεί κυρίως από τους γονείς για τη λειτουργία των σχολείων που αποφασίστηκε παρά το γεγονός πως αυτή δεν προβλέπεται από τον χάρτη ασφάλειας και προστασίας που είναι αναρτημένος στο Covid19.gov.gr για τις περιοχές που ανήκουν στο 4ο επίπεδο συναγερμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα του kozanilife.gr.

Η πρώτη μέρα του lockdown στην Κοζάνη / Πηγή: kozanilife.gr

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε διευκρινίσεις για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στην Κοζάνη, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι διευκρινίσεις έρχονται σε συνέχεια των μέτρων που περιγράφει η κοινή υπουργική απόφαση Β' 4566 για υπηρεσίες που δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές δραστηριότητες, αναφέρει το υπουργείο.

Δείτε εδώ τις διευκρινίσεις:

Διευκρινίσεις για τα μέτρα προστασίας στην Κοζάνη

Το πρώτο τοπικό lockdown

Στον Μάρτιο… επιστρέφουν από σήμερα και για 14 ημέρες οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά την επιβολή του πρώτου τοπικού lockdown στην περιοχή τους, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα και τις μετακινήσεις τους.

Αντίθετα, αναστέλλεται η λειτουργία των εξής:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-Μουσικές σκηνές
-Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
-Γυμναστήρια
-Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
-Λιανεμπόριο
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
-Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Το αυστηρό αυτό μέτρο, το οποίο επιβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μετά τη θέσπιση των επιπέδων συναγερμού από την Πολιτική Προστασία, αποτελεί και τον «μπούσουλα» για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι λόγοι που οδήγησαν την Πολιτική Προστασία με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να θέσουν την Περιφερειακή ενότητας Κοζάνης για 14 ημέρες στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας συνοψίζονται στους εξής:

-Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ στην Κοζάνη: 227 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 227 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και 554 επαφές αυτών σε περιορισμό. Μόνο την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα.

-Τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών ξεπέρασαν το κριτήριο που έχει υιοθετήσει η ΕΕ.

-Η συνεχής αυξητικής πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Εκτός από τα 22 νέα κρούσματα την Πέμπτη τρεις κάτοικοι Κοζάνης εισήχθησαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.

-Η αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως δείχνουν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.

-Οι δεκάδες μικρές διάσπαρτες, επικίνδυνες όμως εστίες κορωνοϊού σε όλη την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ