ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Β. Ελλάδα – Σε Κοζάνη και Ιωάννινα ο Χαρδαλιάς

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Β. Ελλάδα – Σε Κοζάνη και Ιωάννινα ο Χαρδαλιάς
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υπό σταθερά έντονη πίεση βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας μας προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία την Παρασκευή σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 500 μέσα σε ένα 24ωρο.

«Η Ελλάδα είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, όμως με μεγάλη πίεση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας τη σταθερότητα που παρατηρείται πάντα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η πανδημία έχει μπει σε μία νέα επιταχυνόμενη φάση «εύθραυστη».

Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, για να χαρακτηρίσει την εικόνα στην Αττική, σημειώνοντας ότι η σταθεροποίηση της εξέλιξης της επιδημίας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τα υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων ασθενών σε επίπεδα άνω των 80 (81 χθες), δημιουργούν ένα σταθερό στρες στο ΕΣΥ, ενώ ο μεγάλος αριθμός των θανάτων σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διείσδυση του ιού στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.). «Δεν έχει προστατευθεί ο πληθυσμός αυτός όπως θα έπρεπε», τόνισε και απηύθυνε ξανά έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους. Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, εκτιμάται ότι ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt παραμένει κοντά στο 1, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυτή τη στιγμή αν και είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, δεν φαίνεται να ξεπερνά τις 20.000 στην Ελλάδα.

Σε Κοζάνη και Ιωάννινα ο Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει σήμερα στην Κοζάνη καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει από χθες στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με αποτέλεσμα να έχουν μπει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη στην έδρα της αντιπεριφέρειας, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης και οι τέσσερεις δήμαρχοι της περιοχής. Τον Νίκο Χαρδαλιά συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο διευθυντής Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, Σπύρος Σαπουνάς.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους συνεργάτες του, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εμφανίζει και αυτή υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης).

Την Παρασκευή ο υφυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα Ιωάννινα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Όπως είπε, το όριο διασποράς που έχει θέσει η ΕΕ (150 κρούσματα σε 150.000 άτομα) ξεπεράστηκε στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, ενώ στην Αττική βρίσκεται πολύ κάτω από αυτό.

Αρνητικό ρεκόρ

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε η χώρα μας την Παρασκευή, με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου για έξαρση εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Αρχικά, παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, είπε πως υπάρχουν 7,2 εκατ. κρούσματα στην Ευρώπη.

Σημείωσε πως έχουμε ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων στην χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από 500.

Τα 227 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 67 στη Θεσσαλονίκη.

Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση, προειδοποίησε.

Υπενθύμισε πως τα «βασικά όπλα» κατά της πανδημίας είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή.

Ακόμη, για την Αττική είπε πως «έχουμε λιγότερο από τα μισά κρούσματα, περιμένουμε να δούμε τα πρώτα θετικά σημεία, αλλά θα χρειαστεί να περάσει χρόνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ