ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Κοζάνη - Συναγερμός στη Φθιώτιδα λόγω κρούσματος σε εργοστάσιο

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Κοζάνη - Συναγερμός στη Φθιώτιδα λόγω κρούσματος σε εργοστάσιο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε τοπικό lockdown βρίσκεται από χθες, Παρασκευή, η Κοζάνη λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δράσεων για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, χθες Παρασκευή, διενεργήθηκαν περισσότεροι από 400 έλεγχοι σε δομές και κεντρικά σημεία του νομού.

Συγκεκριμένα, στις αποστολές που οργανώθηκαν πραγματοποιήθηκαν συνολικά 482 έλεγχοι (402 αντιγονικοί έλεγχοι γρήγορου τεστ -rapid test- και 80 μοριακοί –pcr).

Οι έλεγχοι αφορούσαν ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης (47 δείγματα) και μαζικούς ελέγχους σε κεντρικές πλατείες της Πτολεμαΐδας (100 τεστ) και τις πλατείες Νίκης και Λασσάνη στην Κοζάνη (335 τεστ).

Από τα αποτελέσματα των 402 rapid test ανευρέθηκαν 27 κρούσματα (1 στην πλατεία Πτολεμαΐδας και 26 στις πλατείες της Κοζάνης), ποσοστό 6,7%.

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει περάσει από την Πέμπτη, στο επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Σε καραντίνα 200 άτομα στη Φθιώτιδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport.gr, ο εργαζόμενος στο εργοστάσιο που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό δεν ήρθε σε επαφή με πολλούς άλλους εργαζόμενους. Παρά ταύτα, 70 από αυτούς θα υποβληθούν σήμερα σε τεστ για τον κορωνοϊό και θα ξεκινήσει ιχνηλάτηση επαφών. Επιπλέον, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου θα κλείσει το τμήμα όπου εργαζόταν ο ασθενής προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ένας επαγγελματίας αυτοκινητιστής και πέντε ακόμη άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Με τα τελευταία στοιχεία, συνολικά η Φθιώτιδα φτάνει πλέον τα 27 ενεργά κρούσματα και 200 άτομα -οικογένειες και στενές επαφές των κρουσμάτων- έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ανησυχία για νέα «lockdown»

Ο φόβος εισόδου περισσότερων περιοχών στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας είναι πλέον έντονος. Προς το παρόν στο επίπεδο αυτό βρίσκεται μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, γι' αυτό και από την Παρασκευή βρίσκεται σε καθεστώς lockdown με τους πολίτες να υποχρεούνται να εφαρμόσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλό γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις δομές υγείας της περιοχής. Όπως δήλωσε στο CNN Greece o αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Κυριακίδης, το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης είναι πλήρες από περιστατικά κορωνοϊού, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να αναγκάζεται να «διώχνει» ασθενείς σε άλλες κοντινές δομές.

«Η Ελλάδα είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, όμως με μεγάλη πίεση», σημείωσε εξάλλου χθες, Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας τη σταθερότητα που παρατηρείται πάντα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η πανδημία έχει μπει σε μία νέα επιταχυνόμενη φάση «εύθραυστη».

Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, για να χαρακτηρίσει την εικόνα στην Αττική, σημειώνοντας ότι η σταθεροποίηση της εξέλιξης της επιδημίας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τα υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων ασθενών σε επίπεδα άνω των 80 (81 χθες), δημιουργούν ένα σταθερό στρες στο ΕΣΥ, ενώ ο μεγάλος αριθμός των θανάτων σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διείσδυση του ιού στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.). «Δεν έχει προστατευθεί ο πληθυσμός αυτός όπως θα έπρεπε», τόνισε και απηύθυνε ξανά έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους. Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, εκτιμάται ότι ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt παραμένει κοντά στο 1, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυτή τη στιγμή αν και είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, δεν φαίνεται να ξεπερνά τις 20.000 στην Ελλάδα.

Έκκληση Χαρδαλιά από Κοζάνη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε σήμερα στην Κοζάνη καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει από χθες στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με αποτέλεσμα να έχουν μπει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα.

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων της περιοχής, ο υφυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Κοζάνη, αλλά και πόλεις όπως η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

Επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλη την χώρα» και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες τις επόμενες ημέρες «να τηρήσουν με αυστηρότητα και ευλάβεια τα μέτρα που έχουν συστήσει οι επιδημιολόγοι».

Είπε ότι μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα κόπωσης αλλά υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει να πάνε χαμένες». Τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι στις δύσκολες καταστάσεις έχει αντανακλαστικά» και δήλωσε αισιόδοξος ότι και «από αυτή την μάχη θα βγούμε όλοι νικητές».

Χαρακτήρισε «κρίσιμη την κατάσταση που υπάρχει στην ΠΕ Κοζάνης» και τόνισε ότι όλοι οι κάτοικοι πρέπει «να τηρήσουν με πειθαρχία κα ευλάβεια τα μέτρα που οι επιδημιολόγοι έχουν προτείνει» και σε υψηλή προτεραιότητα πρέπει να είναι η χρήση της μάσκας οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι από την Κοζάνη ξεκίνησε το πρώτο κύμα του περασμένου Μαρτίου και «από την ίδια περιοχή διαπιστώνουμε ότι ξεκινά και η δεύτερη φάση της πανδημίας». Εξέφρασε αισιοδοξία ότι «η Δυτική Μακεδονία όπως με συνταραγμένο τρόπο κέρδισε την μάχη την περασμένη άνοιξη το ίδιο ακριβώς θα πετύχει και σήμερα με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος». Ζήτησε από τους πολίτες ανεξάρτητα από την ένταση τον εκνευρισμό η την κόπωση να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα ώστε η περιοχή να επιστρέψει στο επίπεδο 3.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες του δημάρχου Κοζάνης ως προς την συνεργασία με την Πολιτική προστασία, δήλωσε ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο είναι καλή, όσα έπρεπε να γίνουν για την περιοχή έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ και συμπλήρωσε: «ως παλιός αυτοδιοικητικός έχω μια διαφορετική άνεση επικοινωνίας με τους δημάρχους της περιοχής».

Επόμενο lockdown στα Ιωάννινα;

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έφθασε στην Κοζάνη με το ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τους φορείς της Κοζάνης και τον Περιφερειάρχη αναχώρησε για τα Ιωάννινα.

Την Παρασκευή ο υφυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα Ιωάννινα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Όπως είπε, το όριο διασποράς που έχει θέσει η ΕΕ (150 κρούσματα σε 150.000 άτομα) ξεπεράστηκε στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, ενώ στην Αττική βρίσκεται πολύ κάτω από αυτό.

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τα Ιωάννινα - Τηρήστε ευλαβικά τα μέτρα

Πόσο μακριά είναι η Αττική από το επίπεδο 4

Αναφερόμενος, την Παρασκευή, στην κατάσταση στο λεκανοπέδιο, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Αττική αυτήν τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο αυτό από άλλες περιοχές, διότι αυτή τη στιγμή ο Κεντρικός Τομέας σε σχέση με το 150 μπορεί να βρίσκεται στο 128, αλλά πριν λίγες μέρες ήταν πολύ πιο υψηλό το ποσοστό αυτό.

Ο ίδιος είπε πως «υπάρχει ένα όριο που το έχει θέσει η Ε.Ε. που περνάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Αυτό το όριο η πρώτη που το πέρασε ήταν η Π.Ε. Κοζάνης, με όριο το 150 η Π.Ε. Κοζάνης είναι στο 159,7. Την ίδια στιγμή ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μία σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες την οποία την παρακολουθούμε. Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα ο συγκεκριμένος δείκτης απέχει από το 150 αλλά όχι σημαντικά».

Ακόμη, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος και «ο,τιδήποτε άλλο εκτός από απόλυτη εγρήγορση, επαγρύπνηση, θα είναι στο όριο της εγκληματικότητας». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά να εφαρμόσουν όλοι τα μέτρα.

«Ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει όλα όσα πρέπει, και το κάνει από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη, σε κάθε περιφερειακή ενότητα», σημείωσε.

Όσον αφορά τα κρούσματα της Αττικής ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σήμερα, υπολείπονται του μέσου όρου που βγάζει κάθε μέρα η Αττική σε σχέση με το εθνικό σύνολο, αλλά πρέπει να δουν αν αυτές οι 69 συρροές αφορούν την περιφέρεια, αφορούν clusters της Αττικής.

«Είναι μία σύνθετη δουλειά αυτή, που γίνεται καθημερινά. Γενικόλογα συμπεράσματα δεν βοηθούν στη φάση αυτή. Δεν υπάρχει ζήτημα αν ανησυχούμε για κάποιες περιοχές. Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές, διότι πολύ εύκολα μέσα σε 48 ώρες μικρά clusters ή μικρές εξάρσεις ή μικροί πολλαπλασιαστές σε περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα», σημείωσε.

O νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη με το επιδημιoλογικό φορτίου του κορωνοϊού αυτές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη.

Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα

Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ