ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο CNN Greece: Πολύ δύσκολο να αποφασιστεί lockdown στην Αθήνα

Βασιλακόπουλος στο CNN Greece: Πολύ δύσκολο να αποφασιστεί lockdown στην Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Giannakouris

Για τους φόβους για δεύτερο lockdown σε αστικά κέντρα -όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη- καθώς και για τη γενικότερη πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, μίλησε στο CNN Greece ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με την εφαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει η πολιτεία, αφού μία πιθανή αύξηση του αριθμού των ασθενών θα σημάνει και αύξηση των διασωληνωμένων.

«Από τους 100 ασθενείς που θα μπουν στις εντατικές οι μισοί θα πεθάνουν» προειδοποίησε, μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος.

Έπειτα, συμπλήρωσε ότι: «Στην Αθήνα ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί ένα lockdown αφού τα αποτελέσματα στην οικονομία θα είναι πολύ δυσάρεστα. Η ελπίδα είναι ότι έχουμε φτάσει σε επίπεδα σταθεροποίησης».

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποια είναι τα όρια που θα χτυπήσουν «καμπανάκι» στην πολιτεία για την εφαρμογή μέτρων ανάλογα με αυτά της Γαλλίας, ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγεί, ότι ούτε τα κρούσματα, ούτε οι διασωληνωμένοι αποτελούν τους μοναδικούς παράγοντες για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

«Οι παράγοντες είναι πολλοί» σύμφωνα με τον καθηγητή. Επιπλέον, τονίζει ότι το κόκκινο όριο έχει να κάνει και με τις υγειονομικές δομές που υπάρχουν σε μια πόλη.

«Για παράδειγμα στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερες ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής ανέφερε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αυξητική πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα εξάπλωσης του κορωνοϊού με την Αθήνα.

Και στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, η επιβολή ενός lockdown είναι πολύ δύσκολη αφού οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες.

«Πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε», τόνισε στο τέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ