ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο CNN Greece: Nα παρέμβουμε άμεσα για να πείσουμε τους νέους να αλλάξουν συμπεριφορά

Λινού στο CNN Greece: Nα παρέμβουμε άμεσα για να πείσουμε τους νέους να αλλάξουν συμπεριφορά
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που κατέγραψε τα τελευταία 24ωρα, μίλησε στο CNN Greece και την εκπομπή CNN Now, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Η δρ Λινού αναφέρθηκε στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφουμε καθημερινά, στο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας αλλά και στο πότε η χώρα μας θα καταφέρει να είναι covid free.  

«Η Θεσσαλονίκη, εκτός από το γεγονός ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι και μία μεγάλη πανεπιστημιούπολη, και η μόλυνση των νέων ανθρώπων κατεβάζει το μέσο όρο ηλικίας στα 33 έτη. Υπάρχουν και αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά επειδή αναλογικά είναι περισσότεροι οι νέοι που μολύνονται, κατεβαίνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων», σημείωσε η κ. Λινού, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Τρόποι αντιμετώπισης

«Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα για να πείσουμε τους νέους να αλλάξουν συμπεριφορά και καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να τους μετατρέψουμε από παιδιά απομονωμένα σε παιδιά ηγέτες, παιδιά ήρωες, για την καταπολέμηση του ιού» είπε και συνέχισε «ο πιο λογικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι πρυτανικές αρχές να επικοινωνήσουν σίγουρα με όλες τις φοιτητικές παρατάξεις και να πείσουν τους εκπροσώπους των φοιτητών, ανεξαρτήτως παράταξης, ότι εδώ έχουμε έναν πόλεμο που πρέπει να συνασπιστούμε όλοι για να κερδίσουμε».

Σχολιάζοντας τα καθημερινά τριψήφια νούμερα κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας, η κ. Λινού επεσήμανε ότι είναι ανησυχητικό. «Πρέπει να πείσουμε τον εαυτό μας να περνάει περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο, να κάνουμε τους περιπάτους μας, να βγαίνουμε με τα παιδιά μας, όσο μπορούμε να αποφύγουμε τα ΜΜΜ και να αποφύγουμε την κοντινή επαφή μας με άλλους ανθρώπους. Καταλαβαίνουμε όλοι είναι μία εντελώς διαφορετική εποχή και αυτό που θεωρούσαμε σωστό και κοινωνικά πρωτεύων, πρέπει τώρα να αντιστραφεί. Θα περάσουν οι μήνες και θα επανέλθουμε σε μία κοινωνικότητα».

Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε το lockdown

Την πεποίθηση της ότι θα χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα και τρόπους αντί του lockdown εξέφρασε στο CNN Greece η καθηγήτρια Ιατρικής. Ακόμη η κ. Λινού τόνισε την ανάγκη να παρέχουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους όλα τα μέσα ατομικής φροντίδας έτσι ώστε να παραμένουν όλοι ασφαλείς. Φυσικά έκανε λόγο και για την τηλεδιάσκεψη, λέγοντας πως όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι καλό θα είναι να το κάνουν.

Πότε θα τελειώσει ο κορωνοϊός

«Ασφαλείς θα είμαστε όταν θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Όταν θα υπάρξει το εμβόλιο, αλλά μετά θα πρέπει να υπάρξει επάρκεια των δόσεων για να εμβολιαστούν όλοι, αρκεί και εμείς να είμαστε δεκτικοί και να κάνουμε το απαραίτητο εμβόλιο».

Εποχική γρίπη και κορωνοϊός

«Είναι σαν να τράκαρες και να πνίγηκες μαζί», λέει αστειευόμενη η κ. Λινού, όταν της τίθεται η ερώτηση τι σημαίνει να έχουμε ταυτόχρονα εποχική γρίπη και κορωνοϊό. «Είναι προστιθέμενοι κίνδυνοι και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προσωπικά πιστεύω, όλοι, ακόμη και αυτοί που δεν ανήκουν σε ομάδες κινδύνου να εμβολιστούν για να μην υπάρξει συνύπαρξη των δύο ιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ