ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: Στη φάση της μεγάλης φωτιάς η Ελλάδα – Δεν ωφελεί να σβήνουμε μικρές εστίες

Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: Στη φάση της μεγάλης φωτιάς η Ελλάδα – Δεν ωφελεί να σβήνουμε μικρές εστίες
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων καθώς ο ιός κινδυνεύει να «ξεφύγει».

Ο κ. Δερμιτζάκης κάλεσε τους αρμόδιους να πάρουν «μείγμα μέτρων» υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «προσπαθούμε να σβήσουμε μικρές φωτιές, όταν υπάρχει τεράστια φωτιά, όμως το να σβήνουμε μικρές δεν ωφελεί».

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα εννοεί, ο καθηγητής γενετικής μίλησε για μάσκες παντού, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο αφού κλείσουν τα εστιατόρια ή για παράταση του ωραρίου των εστιατορίων.

«Το σημαντικό είναι να βρίσκεται ο κόσμος κάπου συντεταγμένα και όχι να είναι στις πλατείες» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε την ανάγκη η πανδημία να επικοινωνείται με έντονο τρόπο ώστε «ο κόσμος να θυμάται καθημερινά τι συμβαίνει».

«Δεν μπορούμε να κυνηγάμε τον ιό, πρέπει να είμαστε μπροστά του. Είμαστε στα 667 κρούσματα, πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε στα 1500», είπε ακόμη ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι «αν μέσα στις επόμενες 5-6 μέρες δούμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα, ο ιός θα έχει ξεφύγει».

Ερωτηθείς, τέλος, για ενδεχόμενο lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης το χαρακτήρισε «δήλωση ήττας», αλλά και απαραίτητο μέτρο «αν τα πράγματα ξεφύγουν».

«Δεν μ' αρέσει το γενικό lockdown. Είναι μια δήλωση ήττας το να τα κλείσεις όλα, αλλά αν χρειαστεί για την υγεία των πολιτών πρέπει να γίνει, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ