ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την εξάπλωση - Ποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την εξάπλωση - Ποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν
ΙΝΤΙΜΕ

Νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγη ώρα καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece δεν θα ανακοινωθεί απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιστήμονες προκρίνουν μόνο τοπικά μέτρα βάσει της εικόνας που καταγράφεται στον υγειονομικό χάρτη.

Σε λίγη ώρα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς πρόκειται να ανακοινώσει τις περιοχές που αλλάζουν κατηγορία κινδύνου στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται μεταξύ άλλων Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ιωάννινα -περιοχές για τις οποίες έχουν ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις κυβέρνηση και ειδικοί από χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα 667 κρούσματα της Τρίτης, σήμερα η Ελλάδα οδεύει προς νέο δραματικό ρεκόρ.

Προς νέα μέτρα

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται ιδίως οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πλησιάζουν επικίνδυνα, και μετά τη σημερινή επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας δεν αποκλείεται να βρεθούν, στην «κόκκινη ζώνη» όσον αφορά στο ιικό τους φορτίο.

Έτσι, μετά την Κοζάνη, όπου βρίσκεται ήδη σε καθεστώς τοπικού lockdown, «συναγερμός» έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Εύβοια και τις Σέρρες, όπου τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες και έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες εστίες.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμη η κατάσταση στην Καστοριά

«Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά, με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής.

Σε ερώτηση για το εάν η Καστοριά θα εισέλθει στην υγειονομική κατάσταση 4, όπως έγινε αντίστοιχα με την Κοζάνη, τόνισε «ότι δεν θέλει ο ίδιος να προκαταλάβει την απόφαση που θα πάρει η επιτροπή η οποία εξετάζει το ζήτημα του υγειονομικού χάρτη», ωστόσο επισήμανε ότι «ανεξάρτητα εάν θα περάσει στην κατάσταση 4, τα επόμενα 24 ώρα είναι σημαντικά καθώς η έξαρση του ιού πρέπει να σταματήσει».

Ανέφερε ότι «η Καστοριά έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη», αλλά αυτό που προβληματίζει τον ίδιο και τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν την περιοχή είναι ότι «τα ενεργά κρούσματα συσχετίζονται με "κλάστερς" που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης».

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αλλαγές στον χάρτη επικινδυνότητας

Σημειώνεται πως αναμένονται και οι αλλαγές στον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας με τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας για κάθε περιφερειακή ενότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η Θεσσαλονίκη να περάσει από το «κίτρινο» στο «πορτοκαλί» επίπεδο, πληροφορία που επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Ιωάννινα και Καστοριά να περάσουν στο «κόκκινο» επίπεδο, να μπουν δηλαδή σε καθεστώς lockdown,

Αλλαγή επιπέδου λόγω αυξημένων κρουσμάτων είναι πιθανόν να γίνει σε:

  • Κόρινθο (από «κίτρινο» σε «πορτοκαλί»)
  • Σέρρες (από «πράσινο» σε «κίτρινο»)
  • πιθανότατα Βοιωτία (από «κίτρινο» σε «πορτοκαλί»)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ





NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ