ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ώρα μηδέν για το αν και ποιοι θα εκτίσουν ποινές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ώρα μηδέν για το αν και ποιοι θα εκτίσουν ποινές
INTIME NEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στις 11 το πρωί θα συνεχιστεί η διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής επί αιτημάτων που υπέβαλαν οι Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός. Πιθανότατα το δικαστήριο θα ανακοινώσει και την απόφασή του για ποιοι και πόσοι από τους καταδικασθέντες θα παραμείνουν ελεύθεροι ή θα οδηγηθούν στη φυλακή. 

Εφόσον η διαδικασία κινηθεί εντός αυτού του πλαισίου είναι πιθανό η απόφαση του δικαστηρίου για το αν και ποιοι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης στο κρίσιμο ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, μετά την εισαγγελική πρόταση που ζητά παραμείνουν ελεύθεροι όλοι οι καταδικασθέντες πλην Γιώργου Ρουπακιά, ολοκληρώθηκαν χθες, Τετάρτη.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής που έχει καταδικαστεί σε 13ετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Δημήτριο Βαρτζόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «εξ απορρήτων» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο δεν αξιοποιήθηκε από το δικαστήριο και διέλαθε της προσοχής της έδρας.

«Υπάρχουν κρίσιμες και παράνομες κυβερνητικές παρεμβάσεις» ανέφερερε χαρακτηριστικά.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρθηκε σε έναν τηλεφωνικό αριθμό που «εμφανίζεται επανειλημμένως» στις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου που έγιναν πριν το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα και «συνδέεται με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου και πιστώνεται στον Δημήτριο Βαρτζόπουλο, που είναι ο εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», συνέχισε.

Όπως ανέφερε για το εν λόγω στοιχείο της δικογραφίας, ο κ. Βαρτζόπουλος «έχει τηλεφωνική επικοινωνία δύο μέρες πριν τη δολοφονία με πρόσωπο που μετά τη δολοφονία μιλάει με τον καθ’ ομολογία δράστη (σ.σ. Γιώργο Ρουπακία). Δεν είναι μόνο ότι μίλησε δύο ημέρες πριν, μίλησε και μετά».

«Συντάσσομαι με την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων και ζητώ ο εν λόγω κυβερνητικός να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση μαζί μου, να εξηγήσει τι έλεγε με τον άνθρωπο που μετά τη δολοφονία μιλούσε με τον καθ' ομολογία δράστη», ζήτησε από το δικαστήριο, ο πρώην βουλευτής.

Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του αιτήματός του.

Παράλληλα, το δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει αν υπάρχει λόγος να αναγνωστούν στη διαδικασία άλλα δύο βουλεύματα του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τους περιοριστικούς όρους του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, τους οποίους είχε παραβιάσει κατ' επανάληψη το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ