ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ CNN Greece: Πώς τηρούνται τα νέα μέτρα στην Αθήνα

Ρεπορτάζ CNN Greece: Πώς τηρούνται τα νέα μέτρα στην Αθήνα
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Σε ισχύ τέθηκαν τα νέα, αυστηρότερα, μέτρα και στην Αττική λόγω της ανησυχητικής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, από σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, ενώ από τις 00:30 έως και τις 05:00 τα ξημερώματα, απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Οι πολίτες στην Αττική δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί σχετικά εύκολα στη χρήση μάσκας, καθώς στο κέντρο της Αθήνας σχεδόν όλοι τη φορούν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του CNN Greece.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές όπου οι πολίτες δείχνουν -προς το παρόν- να μην έχουν συμμορφωθεί πλήρως.

Τα μέτρα «τελευταίας ευκαιρίας»

Τα μέτρα «τελευταίας ευκαιρίας», όπως χαρακτηρίζονται από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, έρχονται μετά από την ραγδαία εξάπλωση του ιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και την έντονη ανησυχία των ειδικών για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων –κάτι που θα φέρει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας στα όριά του.

Τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία του κορωνοϊού, μέσω του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης αφορούν τις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές και αποτελούν: την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 έως τις 05:00.

Τα νέα μέτρα ετέθησαν σε ισχύ από τα ξημερώματα (06:00) του Σαββάτου.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά τριψήφια νούμερα (841 την Παρασκευή) αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.

Μάσκες και στα διαλείμματα στα σχολεία σε «κίτρινες» και «κόκκινες» περιοχές

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίστηκε ότι στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (γυμναστική) εξακολουθεί να μην προβλέπεται η χρήση μάσκας, σε όλα τα σχολεία της χώρας. Το ίδιο είπε και ο κ. Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, η πλήρης εικόνα για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς με τα νέα δεδομένα, θα κληθούν να φορούν μάσκα επί περίπου 6 ώρες. Για το λόγο αυτό, αναζητείται κάποιο «διάλειμμα χρήσης μάσκας» στα σχολεία.

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή επιστημόνων προκειμένου να σταλούν σχετικές οδηγίες.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ως επόμενο της ανακοίνωσης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στα διαλείμματα, στα σχολεία εκείνα που ανήκουν σε περιφερειακές ενότητες της χώρας που έχουν ενταχθεί στο τρίτο (πορτοκαλί) και τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Επίσης, αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θεσπίζονται νέα, οριζόντια προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στα σχολεία που εντάσσονται στο 3ο και 4ο επίπεδο.

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας

Άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής η πλατφόρμα για τις αιτήσεις εργοδοτών στην ΕΡΓΑΝΗ, που αφορούν τις μετακινήσεις εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το πώς θα προσαρμοστούν οι μετακινήσεις στο νέο αυτό μέτρο, που αποσκοπεί στην ανάσχεση της ραγδαίας διασποράς του ιού των τελευταίων ημερών.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Πρέπει να υπάρχει πιστή τήρηση των μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως από σήμερα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων μετά τις 00:30 και μέχρι τις 05:00 ισχύουν τα εξής:

  • Στη μετακίνηση εργαζομένων τη νύχτα, στις περιοχές που είναι στο 3 και 4: Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη
  • Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Η γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων κατηγοριών εργαζόμενων, συμπληρώνουν αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο ΕΡΓΑΝΗ.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ' εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.

Παναγιωτόπουλος: Τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα ισορροπήσει η κατάσταση

Η εντατική και σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας από το νέο κορωνοϊό, οι αυστηροί έλεγχοι τήρησής τους, η συμμετοχή όλων στη μάχη κατά της πανδημίας και η ενίσχυση του ΕΣΥ, «που σηκώνει στις πλάτες του» την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι τα όπλα μας για να αμυνθούμε απέναντι στην covid-19, καθώς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό, υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά για να αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Η χρήση μάσκας προστατεύει αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την φυσική απόσταση και την υγιεινή των χεριών, αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ενημέρωσης και κατανόησης από όλους της ανάγκης για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ειδικά των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν πειστεί ακόμη και συμβάλλουν στην υπερ-διασπορά του ιού.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε βαθιά μέσα μας ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι και δικό μας θέμα», υπογραμμίζει.

«Έχουμε εισέλθει σε μια φάση διαφορετική από τη μέχρι τώρα που χαρακτηρίζεται από ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, και τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα ισορροπήσει η κατάσταση», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εξηγεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν θα συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση ή αν αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια κορύφωση που θα ακολουθηθεί από σταθεροποίηση ή πτώση.

«Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε τώρα, θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Πάντως είναι σαφές ότι έχουμε ταχύτερο ρυθμό αύξησης και σε λίγες ημέρες θα αποσαφηνιστεί αν μπαίνουμε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων (δηλαδή, σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς κάθε λίγες ημέρες) ή αν έχουμε μια πιο ομαλή εξέλιξη σε υψηλότερα, πάντως, επίπεδα».

Εντατικότερα μέτρα

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές πλευρές της κοινωνικής ζωής που μπορούν να ληφθούν εντατικότερα μέτρα.

«Όπως έχει φανεί κατά πάσα πιθανότητα οι χώροι εργασίας συμβάλουν στην διασπορά του ιού διότι έχουμε συρροές σε χώρους εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ πιο εντατικά πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα σε αυτούς τους χώρους και να ελέγχεται η εφαρμογή τους. Δεύτερος τομέα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τρίτος είναι η εν γένει κυκλοφορία, διασκέδαση, πλατείες κλπ., όλα αυτά λειτουργούν αθροιστικά το ένα με το άλλο. Χωρίς τέτοια μέτρα η "ατομική ευθύνη" είναι μισή και η επίκλησή της δεν είναι πειστική».

Υπογραμμίζει με έμφαση την διάκριση του ρόλου της επιστημονικής γνωμάτευσης και της πολιτικής απόφασης.

«Οι ειδικοί έχουν γνωματεύσει και έχουν θέσει σειρά δυνητικών μέτρων, όπως μάσκα παντού μέσα έξω και στις πορτοκαλί περιοχές, ενδεχομένως διακοπή της κυκλοφορίας κάποιες ώρες, αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, θέλει προσοχή και συμπληρωματικά μέτρα, ώστε να μην οδηγήσει σε μεγάλο συγχρωτισμό λίγο πριν το σταμάτημα της κυκλοφορίας. Ο ρόλος της πολιτικής είναι να συνεκτιμήσει τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες παραμέτρους και να λάβει αποφάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ