ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σέρρες: Νέα μέτρα από τον δήμο για να αποφευχθεί το lockdown

Κορωνοϊός - Σέρρες: Νέα μέτρα από τον δήμο για να αποφευχθεί το lockdown
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Σε νέα έκτακτα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού προχωρά ο δήμος Σερρών, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης της Δημοτικής Αρχής.

«Η έξαρση της πανδημίας πρέπει να μας βρει όλους συμμάχους, ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο του lockdown. Πρωταρχικός στόχος του δήμου Σερρών είναι να περιορίσουμε την έξαρση των κρουσμάτων. Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Για αυτόν τον λόγο λαμβάνουμε νέα, δραστικά μέτρα σε πρώτη φάση για μία εβδομάδα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δήμου είναι ανύπαρκτοι αλλά ό,τι δυνάμεις διαθέτουμε θα τις δώσουμε στην κοινή προσπάθεια», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Σημειώνεται πως την Κυριακή στην πόλη καταγράφηκα 49 κρούσματα εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Σερρών με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας προχωρά για μία εβδομάδα στα εξής μέτρα:

-Αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

-Αναστολή παραχώρησης σχολικών και δημοτικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

-Αναστολή όλων των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ.

-Αναστολή των τμημάτων της Σχολής Χορού και της Γυμναστικής Ενηλίκων της ΚΕΔΗΣ.

Επιπλέον, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:

-Προμήθεια 8 πυλών ακριβούς μέτρησης θερμοκρασίας, προκειμένου να εγκατασταθούν στις εισόδους του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών χώρων.

-Προμήθεια 6.500 υφασμάτινων μασκών πολλαπλών χρήσεων, ώστε να διανεμηθούν σε μαθητές και καθηγητές σε πρώτη φάση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-Ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων για κοινωνικές δράσεις.

-Σχεδιασμός πλέγματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το ΔΗΠΕΘΕ, την Κ.Ε.ΔΗ.Σ και τη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Σερρών.

-Καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

-Καθημερινή απολύμανση των παιδικών χαρών.

-Ενίσχυση της Αστυνομίας με το δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας για τη συγκρότηση πρόσθετων μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

Σημειώνεται ότι η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα παραμείνει στις Σέρρες όλη την εβδομάδα, ώστε να συνεχίσει τη διενέργεια δωρεάν γρήγορων ελέγχων για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Χαρδαλιάς: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

Η επιδημιολογική εικόνα των Σερρών βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης το πρωί της Κυριακής, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά να υπογραμμίζει πως η κατάσταση είναι κρίσιμη στην περιοχή και πως οι Αρχές είναι σε συναγερμό και επιφυλακή.

Όπως είπε ο υφυπουργός, στην περιοχή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα, με μεγάλες μετακινήσεις σε άλλες περιοχές στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ενώ 442 στενές επαφές υψηλού κινδύνου.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων, ενημέρωση του κόσμου και καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η περιοχή δεν μπαίνει ακόμη στην κατηγορία 4, καθώς ο στόχος της σύσκεψης ήταν να αποφευχεί το lockdown.

«Άμεσοι σύμμαχοί μας οι νέοι άνθρωποι», τόνισε, καλώντας τους να δώσουν μαζί τη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. «Η περιοχή έχει δείξει και στην πρώτη φάση της πανδημίας, ότι μπορεί να την κερδίσει», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία, καθώς όπως είπε, δεν παρουσιάζουν εσωτερική συρροή.

«Είναι ένα θέμα, το πού θα βρίσκονται τα παιδιά, εάν είναι κλειστά τα σχολεία. Παντού στον κόσμο τα σχολεία κλείνουν τελευταία. Ωστόσο, παραμένουμε σε συναγερμό», δήλωσε.

Όσον αφορά τους χώρους εστίασης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας και των υγειονομικών αρχών θα γίνουν ακόμα πιο εντατικοί, τονίζοντας πως το θέμα της έξαρσης της επιδημίας «σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διασκέδαση και αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει να το ομολογήσουμε, κοιτώντας όλους τους πολίτες στα μάτια όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε στις δηλώσεις του ότι στόχος των τεστ που γίνονται όλες αυτές τις μέρες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία των Σερρών, είναι να βρεθούν τα θετικά κρούσματα και να απομονωθούν, ώστε να μην υπάρχει μετάδοση του ιού - και όχι για να τεθεί η πόλη σε lockdown. Προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να προσέρχονται στα υπαίθρια συνεργεία και να υποβάλλονται στο τεστ, καθώς μόνο έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η μείωση της μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ακόμα, ότι καθημερινά σε όλη την Ελλάδα γίνονται περί τα 25.000 τεστ και ότι «ανεξάρτητα σε ποιά κατηγορία βρίσκεται μια περιοχή, επιβάλλεται όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και να ακούνε τις συμβουλές των ειδικών».

«Θέλουμε τις επόμενες εβδομάδας να δούμε τα μέτρα να αποδίδουν και στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν να υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και οι όμοροι δήμοι να αναμένεται να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ είπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και στις δυο περιοχές είναι χαμηλός, παραμένοντας στα 28 με 29 χρόνια - άρα αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ένταση και πίεση, τόσο στους νέους ανθρώπους, όσο και στον μεγαλύτερο σε ηλικία πληθυσμό.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στις δηλώσεις του επισήμανε ότι τις επόμενες ώρες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας, των δήμων και της αστυνομίας, θα εντατικοποιηθούν με βασικό στόχο την πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και τα οποία εφαρμόζονται και στην πόλη των Σερρών που βρίσκεται στο στάδιο 3.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμα, ότι στόχος της σημερινής σύσκεψης είναι η αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία και την οικονομία, και πρέπει να αποφθεχθεί με κάθε μέσο και τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ