ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Παρατεταμένο lockdown στην περίπτωση 2.000 ημερήσιων κρουσμάτων

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Παρατεταμένο lockdown στην περίπτωση 2.000 ημερήσιων κρουσμάτων
Φωτογραφίες αρχείου INTIME NEWS

Σημαντικές πιέσεις δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας τις τελευταίες ημέρες λόγω της έξαρσης κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, γεγονός που χαρακτηρίζει «αναμενόμενο» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο CNN Greece, τονίζοντας την αναγκαιότητα καθολικής χρήσης μάσκας

Την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει περισσότερα από 5.690 νέα κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ.

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι το γεγονός ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε σε 95 από 84 που ήταν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το περασμένες 24 ώρες έγιναν 118 νέες εισαγωγές, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να καταγράφει «άλμα» από τους 550 στους 650, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημειώνει πως το κενό μέχρι να βρεθεί στα όριά του το ΕΣΥ καλύπτεται γρήγορα και σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρείται το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού.

Επέκταση της χρήσης μάσκας παντού

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως η χρήση μάσκας θα έπρεπε να επεκταθεί και εκτός των περιοχών με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα στις όμορες από αυτές περιοχές προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός.

«Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Η Ιταλία είχε καλύτερα οργανωμένο σύστημα Υγείας σε σχέση με εμάς, όμως κατέρρευσε γρήγορα γιατί δεν μπόρεσαν οι Ιταλοί να εμποδίσουν την διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή».

«Το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας είναι δομημένο έτσι ώστε οι πολίτες να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για να εργαστούν. Έτσι, είχαμε μεγάλο αριθμό φορέων του ιού οι οποίοι μετέφεραν ιικό φορτίο από την μία περιοχή στην άλλη», αναφέρει και κάνει τον παραλληλισμό με την Ελλάδα.

«Και στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό αλλά συμβαίνει. Οι φοιτητές στην Πάτρα δεν είναι όλοι μόνιμοι κάτοικοι Πάτρας, ή αντίστοιχα κάτοικοι των Αθηνών μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στους διπλανούς νομούς οι οποίοι είναι "πράσινοι" όπως η Βοιωτία για παράδειγμα», αναφέρει.

«Γι’ αυτό προτείνω την επέκταση του μέτρου της μάσκας με το μήνυμα να είναι σαφές προς τους πολίτες. Πρόκειται για μία ΄θυσία΄ των πολιτών σε πράσινες περιοχές για το γενικότερο καλό», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Παρατεταμένο lockdown στην περίπτωση 2.000 ημερήσιων κρουσμάτων

Δίνοντας τη δική του εκτίμηση για την πορεία της Covid-19 στη χώρα και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων στα 2.000 ημερησίως, τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να συμβεί τον Δεκέμβριο, εάν δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς το παρόν, δεν παραλείπει ωστόσο να πει πως «τότε θα είναι αργά».

Όπως αναφέρει, «σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε δραστικότερα μέτρα όπως ένα παρατεταμένο lockdown για να έχουμε αποτελέσματα».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στο CNN Greece σημειώνει πως υπάρχουν λύσεις στις οποίες μπορεί να στραφεί η Πολιτεία, εκτός από τα μέτρα που λαμβάνονται και τηρεί ο πληθυσμός.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτός από την αύξηση του αριθμού των λεωφορείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συσκευές μείωσης του ιικού φορτίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πρόκειται για συσκευές που ανέπτυξε το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και βασίζονται σε νανοτεχνολογικές λύσεις όπου η υπεριώδης ακτινοβολία, μέσα από μια σειρά διεργασιών και διασπώντας μόρια νερού που υπάρχουν στον αέρα, κατορθώνει τελικά να οξειδώσει το πρωτεϊνικό περίβλημα του κορωνοϊού.

«Έχει υπολογιστεί πως το κόστος είναι μικρό σχετικά και μπορεί να το καλύψει η Πολιτεία. Περίπου 400.000 ευρώ για την Θεσσαλονίκη και φυσικά παραπάνω στην Αθήνα, ωστόσο τέτοιου είδους μέτρα, μαζί με την χρήση μάσκας μπορούν να μειώσουν το ιικό φορτίο στη χώρα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ