ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η δραματική έκκληση Τσιόδρα - «Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά»

Κορωνοϊός: Η δραματική έκκληση Τσιόδρα - «Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά»
«Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Θέλω να πω με ήρεμη συνείδηση ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας INTIME NEWS

«Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Θέλω να πω με ήρεμη συνείδηση ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους πολίτες το απόγευμα της Τρίτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, στον απόηχο της νέας «έκρηξης» των κρουσμάτων Covid 19 στη χώρα μας.

«Σήμερα είδα με ενδιαφέρον να αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο – Εμείς στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με μια ψυχή και μια φωνή επιδιώκουμε να έχουμε ανεκτά μέτρα, προσπαθώντας να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το Σύστημα Υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και λέμε που θα φτάσει όλο αυτό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις».

Η έκκληση προς τους νέους

Απευθυνόμενος προς τους νέους, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε: «Τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα και το περιμέναμε. Δεν υπάεχει ανοσία στον πληθυσμό. Είναι ώρα ευθύνης; Είναι ώρα συνείδησης και είναι μια επιλογή ελευθερίας ότι αυτή τη στιγμή αυτό θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

Είπε δε σε δραματικό τόνο: «Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε. Προσωπικά, έχω να πάω σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν».

«Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ξέρω και το κατανοώ. Αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».

«Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γιατί πρέπει να ξεδώσω στην παρούσα φάση, θέτοντας σε κίνδυνο, με αυτό τον τρόπο τον διπλανό μου;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας.

«Ο κορωνοϊός δεν σέβεται κάποιους περιορισμούς, δεν κοιτάζει ηλικίες, ούτε αξιώματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.

«Τελευταία των τελευταίων επιλογή το lockdown»

Ως έσχατο μέτρο περιέγραψε, εξάλλου, ο κ. Τσιόδρας την επιβολή γενικού lockdown.

«Πρόκειται για ένα βάναυσο μέτρο, το οποίο έχει σοβαρές συνέπειες», είπε.

«Θα σας το πω απλά: Είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή το lockdown», πρόσθεσε.

Για τη χρήση της μάσκας

«Η εφαρμογή των μέτρων είναι κάτι πολύ δύσκολο, όπως και η ορθή χρήση της μάσκας. Η μάσκα είναι αναγκαίο κακό, αλλά θα δούμε τα αποτελέσματα της οριζόντιας χρήσης μάσκας μέσα σε λίγο καιρό. Τα μέτρα κρίνονται από την εφαρμοσιμότητά τους, δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Τώρα είναι πιο δύσκολο να δούμε ποιο μέτρο δουλεύει καλύτερα, αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή η χρήση της μάσκας είναι το καλύτερο οριζόντιο μέτρο, το οποίο μπορεί να σώσει ζωές», τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ