ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Εφιάλτης» η διασπορά - Προ των πυλών νέα περιοριστικά μέτρα

Κορωνοϊός: «Εφιάλτης» η διασπορά - Προ των πυλών νέα περιοριστικά μέτρα
ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Η «ολική επαναφορά» του Σωτήρη Τσιόδρα στην τακτική ενημέρωση των πολιτών από το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό την Τρίτη συνέπεσε, όπως ήταν αναμενόμενο με τη νέα «εκρηκτική» αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Για πρώτη φορά από την έναρξη των επίσημων καταγραφών για την πανδημία ο αριθμός των νέων μολύνσεων έφτασε σε τετραψήφιο αριθμό, σπάζοντας κάθε ρεκόρ με 1.259 θετικούς στον Covid 19.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο καθηγητής Τσιόδρας είχε ενημερώσει ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι η όποια επανεμφάνισή του στα briefing του υπουργείου Υγείας θα αφορούσε μόνο σε περιστάσεις κατά τις οποίες τα πράγματα θα ήταν «πολύ σοβαρά». Οι αριθμοί που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας την Τρίτη ήταν αμείλικτοι.

Tσιόδρας: Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown

Σε δραματικό τόνο, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως περισσότερο από την γλώσσα των μέτρων μιλάει η γλώσσα της συνείδησης.

Τόνισε πως «είναι αδύνατο να ελεγθεί η διασπορά του ιού»και πρόσθεσε:

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε με μέτρα. Δεν μου είναι ευχάριστο να φορούν μάσκα όλοι», ανέφερε στη συνέχεια.

Ακόμη, είπε πως «θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός».

«Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το Σύστημα Υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και λέμε που θα φτάσει όλο αυτό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις», συνέχισε.

Ο καθηγητής ανέφερε πως οι ειδικοί περίμεναν να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε το μήνυμα πως «είναι η ώρα της συνείδησης, το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές».

Ακόμη, αποκάλυψε πως εξετάζεται από την επιτροπή του υπ. Υγείας το μέτρο για απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Η έκκληση προς τους νέους

Απευθυνόμενος προς τους νέους, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε: «Τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα και το περιμέναμε. Δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό. Είναι ώρα ευθύνης; Θα έλεγε ορθότερα πως είναι ώρα συνείδησης και είναι μια επιλογή ελευθερίας ότι αυτή τη στιγμή αυτό θα κάνουμε, για να προχωρήσουμε μπροστά».

Συνέχισε δε σε δραματικό τόνο: «Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε. Προσωπικά, έχω να πάω σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν».

Για το εμβόλιο

Μίλησε και για το εμβόλιο κατά του Covid 19 λέγοντας πως υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα, είπε υπάρχει και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία.

Για τις μάσκες

Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό».

Ο ίδιος, όπως είπε, έχει να πάει σε εστιατόριο από τον Φεβρουάριο. «Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν. Αν ήταν αναγκαίο να πάω ή ήθελα όταν θα του μιλούσα δεν θα έβγαζα τη μάσκα, θα την έβγαζα μόνο για να φάω».

Ακόμη, παραδέχτηκε πως είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα ΜΜΜ.

«Προσπαθήσετε να αποφύγετε το συνωστισμό, φοράτε σωστά τη μάσκα», τόνισε.

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Πρέπει να κάνουμε όλοι μας μια θυσία

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στη σημασία της ιχνηλάτησης. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, όσο περισσότερους ανθρώπους βρίσκουμε στα νέα κρούσματα, τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να ελέγξουμε την επιδημία» είπε.

«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο» συνέχισε ο κ.Τσιόδρας αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για τη πανδημία».

«Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας», κατέληξε.

«Bάναυση επιλογή το lockdown»

Σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «τα χρώματα του χάρτη εξετάζονται από μια ομάδα επιδημιολόγων και συζητούμε για κάθε περιοχή, το πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, αν πιέζεται το σύστημα υγείας κλπ και με βάση αυτη τη συζήτηση αποφασίζουμε αν θα υπάρξει αλλαγή στο status. Tα μέτρα δεν είναι πανάκεια. Τα αξιολογούμε συνέχεια. Σε κάποιες περιοχές δουλεύουν πιο εύκολα».

Ξεκαθάρισε πως το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και τόνισε πως πρόκειται για βάναυση επιλογή.

Όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «το κάναμε γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ποτέ δεν είχαμε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο τόσους ανθρώπους στις εντατικές. Στενάζει η υφήλιος».

Μαγιορκίνης: Προ των πυλών μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε πως από τα 1.259 κρούσματα, τα 295 εντοπίζονται στην Αττική τα 291 στη Θεσσαλονίκη, τα 75 την περιφέρεια Ροδόπης, τα 55 στην περιφέρεια των Σερρών και τα 47 την περιφέρεια Λάρισας. Σημείωσε είπε πως υπάρχει εκθετική αύξηση κρουσμάτων προ των πυλών.

Σε κόκκινο συναγερμό Σέρρες και Ιωάννινα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με τη σειρά του ανακοίνωσε πως οι Σέρρες και τα Ιωάννινα ανεβαίνουν στο επίπεδο 4, είναι δηλαδή σε κόκκινο συναγερμό.

Παράλληλα, Νάξος και Ροδόπη από το επίπεδο 2 ανεβαίνουν στο 3.

Η Δράμα επίσης ανεβαίνει στο επίπεδο 2.

Τέλος, η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο πρώτο, πράσινο επίπεδο, από το επίπεδο 2 που βρισκόταν.

Αντίστοιχα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η κατάσταση στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη είναι οριακή.

«Τα μέτρα όπου τηρούνται, αποδίδουν. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή μας είναι απαραίτητες», σημείωσε.

Για την 28η Οκτωβρίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως οι δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιούνται με τήρηση των μέτρων.

«Σκηνές και καταστάσεις συγχρωτισμού πρέπει να αποφευχθούν. Είναι ώρα ευθύνης. Πόσω μάλλον που η Εκκλησία μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα», τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρά μηνύματα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

Παράλληλα, έστειλε τις ευχές του για την εθνική μας εορτή:

«Χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους, οι σημαίες μας πάντα ψηλά».

Τρομάζουν οι αριθμοί - 1.259 κρούσματα, 102 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Αναλυτικότερα:
– 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

–4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

–4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

–2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

–18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

–4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

–1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

–18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

–20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

–7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

–8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

–7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

–4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές


–12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

–9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

–12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

–11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

–12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

–5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

–1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

–6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

–8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

–7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

–6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

–15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

–20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

–7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

–9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

–55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

–5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

–2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

–22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

–5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ