ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στις νέες «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στις νέες «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές
ΙΝΤΙΜΕ

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος απαιτεί έντονα αντανακλαστικά. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα αυξημένα μέτρα που προβλέπονται στο επίπεδο 4 θα εφαρμοστούν από το πρωί της Παρασκευής, με εξαίρεση την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού (χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες), που θα ισχύσει από τη Δευτέρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1955 ενεργά κρούσματα και πάνω από 4.000 στενές επαφές ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 32.5 έτη.

Στην Λάρισα, τα ενεργά κρούσματα είναι 343 με τις στενές επαφές υπερδιπλάσιες, ενώ στην Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές, με μέσο όρο ηλικίας νοσούντων τα 30 έτη.

Στη Ροδόπη, υπάρχουν 217 κρούσματα και 488 στενές επαφές, με μέσο όρο ηλικίας νοσούντων τα 30 έτη.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και η ιχνηλάτιση δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση με την διασκέδαση και τις συναθροίσεις», σημείωσε.

Από το πρωί λοιπόν της Παρασκευής, θα ισχύουν νέα αυστηρότερα μέτρα.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

- Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης

- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

-Παιδότοποι

- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

-Γυμναστήρια

- Συνέδρια / Εκθέσεις

-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

-Εμποροπανηγύρεις

-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Αναλυτικά οι πίνακες με τα μέτρα:

Ποιες περιοχές γίνονται «πορτοκαλί»

Αντίστοιχα, σε πορτοκαλί συναγερμό, δηλαδή στο επίπεδο τρία τίθενται: Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάθη, Κιλκίς, Πιερία, Χαλκιδική, Ημαθία, Καβάλα.

Ακόμη, στο επίπεδο δύο περνούν Μεσσηνία και Αρκαδία.

Τα μέτρα που ισχύουν:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ