ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Γώγος: Αν δούμε 2.500 - 4.000 κρούσματα, δεν θα περιμένουμε 15 μέρες για μέτρα

Κορωνοϊός – Γώγος: Αν δούμε 2.500 - 4.000 κρούσματα, δεν θα περιμένουμε 15 μέρες για μέτρα
ΙΝΤΙΜΕ/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Τον φόβο του για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη διασπορά στη χώρα μας, και όταν υπάρχει διασπορά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, υπάρχει το διάστημα των 10-15 ημερών που χρειάζονται για να δουν την απόδοση των μέτρων, ωστόσο, όπως τόνισε, «αν έχουμε μια επιθετική αύξηση και δούμε 2.500, 3.000 και 4.000 κρούσματα, δεν θα κάτσουμε να περιμένουμε 15 μέρες».

Όπως τόνισε, η πρόταση της επιτροπής είναι να ελαττωθεί όσο γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους. «Υπάρχει μια μεσαία λύση, η οποία μπορεί να είναι και αυτή αρκετά αποτελεσματική, του τύπου της ελάττωσης της λειτουργίας της εστίασης για συγκεκριμένο χρόνο», είπε, σημειώνοντας ότι μια λύση είναι να κλείνει η εστίαση γύρω στις 22.00 το βράδυ.

Για την απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των νομών, είπε ότι δεν είναι ένα θέμα το οποίο είναι εύκολο να το λύσουμε και μάλλον πρέπει να το λύσει η κυβέρνηση και το υπουργείο.

Αν δεν πιάσουν τα μέτρα, «το επόμενο βήμα θα είναι ένα είδος lockdown, ίσως όχι τόσο αυστηρό όσο την προηγούμενη φορά, αλλά θα κλείσουν γενικώς οι επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, θα μείνουν μερικά ανοιχτά, θα ελαττώσουμε τα σχολεία, θα αυξήσουμε την τηλεκπαίδευση», θα ελαττώσουμε την κινητικότητα των φοιτητών, είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τους αριθμούς.

«Υπάρχει πάντα το φαινόμενο του παγόβουνου που έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Στην κορυφή του παγόβουνου είναι τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα από κάτω υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν διερευνηθεί», είπε και συνέχισε:

«Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τους αριθμούς. Υπάρχουν δεδομένα επιστημονικά, αυτό που λέγεται infection fatality rate, δηλαδή ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό και όχι σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων. Ο οποίος είναι σε ένα ποσοστό γύρω στο 0,2% ή και μικρότερος».

«Αυτό σημαίνει ότι αν πολλαπλασιάσουμε την πιθανότητα του θανάτου στον γενικό πληθυσμό με τον αριθμό θανάτων που έχουμε, φτάνουμε σε ένα ποσοστό που αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας, δείχνει έναν αριθμό γύρω στο 20.000 με 30.000. Μπορεί να είναι και 40.000 (πραγματικά κρούσματα). Οι πιθανότητες αυτές είναι στατιστικές», πρόσθεσε.

Τέλος, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία για το άνοιγμα κλινών Covid, όχι σε νοσοκομεία αναφοράς, αλλά σε πολλά άλλα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ