ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας

Τσιόδρας: Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας
ΙΝΤΙΜΕ / Δελτίο τύπου / POOL / ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ

Τη μη ύπαρξη ανοσίας στον γενικό πληθυσμό τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας τον λόγο που ο κορωνοϊός έγινε πανδημία.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για το 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, ότι το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύεται αγγίζει το 9,2%, ενώ το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών ανέρχεται στο 21,3%.

Σχετικά με τις ηλικίες διάγνωσης, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε αύξηση στους νέους 18 με 24 ετών.

Στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.

«Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ πρόσθεσε πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι:

  • στη Δυτική Μακεδονία: 100%,
  • Κεντρική Μακεδονία: 46%,
  • Ήπειρος: 40%,
  • Αττική: 61%,
  • Θεσσαλονίκη: 60% και
  • Θεσσαλία: 40%.

Τέλος, όσον αφορά στο εμβόλιο επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι ο οποίος είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ