ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο - Τραυματίες, τσουνάμι και ζημιές

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο - Τραυματίες, τσουνάμι και ζημιές
samos24.gr

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής -δόνηση που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 τραυματίες ενώ σημειώθηκαν και υλικές ζημιές στο νησί

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν και τέσσερα μικρά τσουνάμι, που πλημμύρισαν τους δρόμους και προκάλεσαν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο στο CNN Greece, o δήμαρχος Σάμου, Δημήτρης Στάντζος, ο οποίος συνέστησε στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και ένταση.

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει δύο ακατοίκητα κτήρια στο Βαθύ της Σάμου ενώ έπεσε και τοίχος εκκλησίας.

Πηγή: Facebook/Samos 24

Σοβαρές ζημιές υπάρχουν και στο Καρλόβασι.

samos24.gr / Νίκος Χατζηιακώβου

Στο νησί μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών και κλιμάκιο της κυβέρνησης.

Ζημιές και στη Χίο

Ο Εγκέλαδος προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτήρια εντός της πόλης αλλά και σε χωριά της Χίου.

Σύμφωνα με τον Πολίτη της Χίου, οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτήρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς.

Ταυτόχρονα κλιμάκια τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν «οργώσει» οδικό δίκτυο και χωριά της νότιας Χίου για εντοπισμό κατολισθήσεων και καταπτώσεων.

Τι λέει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση σημειώθηκε 17χλμ βόρεια της Σάμου σε θαλάσσια περιοχή.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 11,8 χλμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ