ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.690 κρούσματα, 128 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.690 κρούσματα, 128 οι διασωληνωμένοι

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στη χώρα μας σήμερα, Παρασκευή, ενώ ανησυχία προκαλεί η κατακόρυφη άνοδος των διασωληνωμένων

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.690 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 37196, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

Τα 4083 (11.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13107 (35.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 128 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 37 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 286 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 620 θανάτους συνολικά στη χώρα. 236 (38.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το Σάββατο το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα

Σημειώνεται πως αύριο, Σάββατο θα κάνει τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο πρωθυπουργός αποφάσισε το πλήρες κλείσιμο της εστίασης. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσης μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, όπως την παράταση στις αναστολές συμβάσεων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την εισήγηση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, δηλαδή τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φάνηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, λέγοντας πως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς είναι πιο επιθετικό από αυτό του προηγούμενου Μαρτίου και Απριλίου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσει σήμερα θα έχει ορίζοντα ενός μήνα, δηλαδή θα αφορά το Νοέμβριο, ενώ οι οποίες αναπροσαρμογές χρειαστούν θα γίνουν στα μέσα του μηνός καθώς τότε θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν ή όχι τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ