ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Σάμος: Πάνω από 200 αυτοψίες - Ζημιές σε περίπου 100 κτήρια στο Καρλόβασι

Σεισμός Σάμος: Πάνω από 200 αυτοψίες - Ζημιές σε περίπου 100 κτήρια στο Καρλόβασι
INTIME NEWS

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών σε κτήρια και υποδομές λόγω του φονικού σεισμού που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου στις 13:51, την Παρασκευή, που κόστισε τη ζωή σε δύο μαθητές Λυκείου - ένα αγόρι και ένα κορίτσι, 15 και 17 ετών. 

Περίπου 100 κτήρια έχουν υποστεί ζημίες στο Καρλόβασι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει η Γενική Γραμματεία Υποδομών, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται στο νησί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλή, και υπό το συντονισμό του γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή στο νησί.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτίρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό στη Σάμο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκιο 10 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Σήμερα, Σάββατο, ενισχύθηκε το δυναμικό με κλιμάκιο 47 μηχανικών του υπουργείου.

Αναλυτικά το νέο κλιμάκιο αποτελείται από:

  • 16 μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος.
  • 21 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος.
  • 5 μηχανικούς της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.
  • 4 μηχανικούς και έναν μελετητή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών

Το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ