ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Στα λευκά οι συμμαθητές στην κηδεία της 15χρονης Κλαίρης

Σάμος: Στα λευκά οι συμμαθητές στην κηδεία της 15χρονης Κλαίρης
Screen Grab/Twitter

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Χαράλαμπου στο Βαθύ της Σάμου η κηδεία της 15χρονης Κλαίρης που έχασε τη ζωή της μαζί με τον 17χρονο Άρη όταν καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση τοίχου μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και συμμαθήτριες, αλλά και κάτοικοι της Σάμου είπαν σήμερα «το τελευταίο αντίο» στην νεαρή μαθήτρια που ο χαμός της βύθισε στο πένθος το νησί.

Οι συμμαθητές και φίλοι της έφτασαν στον ιερό ναό ντυμένοι στα λευκά και κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια, ενώ τραγικές φιγούρες ήταν οι γονείς της αδικοχαμένης μαθήτριας.

Το «παρών» έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ενώ κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που βρήκε τα παιδιά καταπλακωμένα από τα ερείπια βρέθηκε, επίσης, στην κηδεία. Επιπλέον, μεταξύ άλλων στην κηδεία βρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καθώς και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Στις 15:00 πραγματοποιείται στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου η εξόδιος ακολουθία για τον 17χρονο Άρη.

Νωρίτερα, ο πατέρας του Άρη, δημοσιογράφος που εργάζεται σε τοπικό μέσο, μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο για το τραγικό συμβάν. Όπως δήλωσε βρήκε τον γιό του Άρη με την Κλαίρη αγκαλιασμένους στα χαλάσματα.

«Ήμουν στο χώρο εργασίας μου, και από εκεί και πέρα άρχισε ένας τιτάνιος αγώνας για την αναζήτηση των παιδιών και για το ρεπορτάζ που έτρεχε ταυτόχρονα.


Κάποια στιγμή δυστυχώς μετά από μία, μιάμιση ώρα δεν μπορώ τώρα να υπολογίσω ακριβώς, μάθαμε το τι πραγματικά έχει γίνει. Ήμουν σε αναζήτηση με τον άλλο πατέρα, δεν μπορούσαμε να βρούμε τα παιδιά μας, ήξερα ότι ο γιος μου έχει το κινητό μαζί.


Καλούσα το γιο μου, δυστυχώς δεν απαντούσε. Ο Άρης βέβαια είναι ένα παιδί το οποίο θα προσπαθούσε να βρει τρόπο έστω με ένα τηλέφωνο να επικοινωνήσει μαζί μου ή να ερχόταν να με βρει στους χώρους όπου κινούμουν εγώ. Από εκεί και πέρα όταν έκανα τρεις, τέσσερις προσπάθειες να βρω τον Άρη δεν μπόρεσα να τον βρω, κάποια στιγμή άρχισα να ανησυχώ, δηλώσαμε την εξαφάνιση και των δύο παιδιών, και του Άρη και της Κλαίρης στην Αστυνομία, ψάχναμε οι γονείς αλλά κάπου μέσα μου βαθιά εγώ πίστευα ότι κάτι κακό έχει συμβεί στα παιδιά. Μέσω αναζήτησης των κινητών τηλεφώνων, μάθαμε ότι η ακτινοβολία του κινητού του γιου μου ήταν στα 150 μέτρα από ένα συγκεκριμένο σημείο και σε αυτή την ακτίνα αρχίσαμε και ψάχναμε μαζί με τον άλλο πατέρα μέσα στα χαλάσματα.


Εκεί εγώ είχα την αίσθηση ότι βρισκόταν το παιδί, και κάποια στιγμή, ο Γιώργος, ο άλλος πατέρας ανακάλυψε τις δύο τσάντες των παιδιών μαζί, και βρήκα κι εγώ και το κινητό του γιου μου και αμέσως ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σε ενάμισι λεπτό ήρθε εκεί μαζί με τις δυνάμεις ΕΚΑΜ, οι οποίοι μέσα σε 15 λεπτά ανέσυραν τα δύο παιδιά. Ο γιος μου ήταν πάνω από την Κλαίρη, προσπαθούσε να την προστατεύσει και τους βρήκαν αγκαλιασμένους μέσα στα χαλάσματα», περιγράφει.

Ο πατέρας του Άρη αναφέρθηκε και στο σημείο όπου βρέθηκαν τα παιδιά, από το οποίο, όπως είπε, περνάνε γύρω στα 400 παιδιά την ημέρα.

«Είναι ένα σημείο από το οποίο περνάνε πάρα πολλά παιδιά. Αυτό είπα και στον κύριο πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αναλάβουν. Έχω σηκώσει μια σημαία ώστε να μην υπάρχει κανένα εγκαταλελειμμένο κτίριο με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται είτε από αέρα, είτε από σεισμό ή από φωτιά. Είναι πραγματικά προβληματικά σημεία. Το συγκεκριμένο σημείο, είναι ένας παράδρομος το οποίο χρησιμοποιούν πάρα πολλά παιδιά. Από τον συγκεκριμένο δρόμο και από τους διπλανούς δρόμους περνάνε γύρω στα 400 παιδιά την ημέρα. Αν δεν ήταν ο Άρης με την Κλαίρη μπορεί να ήταν 5 παιδιά, μπορεί να ήταν 10 παιδιά, μπορεί να μην υπήρχε και κανένας, αλλά όταν εμείς εξασφαλίζουμε την ασφάλεια, νομίζω ότι δεν θα έχουμε χαμένες ανθρώπινες ζωές», σημειώνει.

Παραλία βυθίστηκε 9 εκατοστά

Ο πολύ ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε τη Σάμο προκάλεσε τη βύθιση της παραλίας του Κάμπου, σύμφωνα με τον διευθυντή του αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρη Κοντοέ.

Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Ερευνών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέλεξε από το Hellenic Mirror Site την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα ραντάρ υψηλής ανάλυσης μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο, και παρέχει τώρα την πρώτη χαρτογράφηση της εδαφικής παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη, με την επιφύλαξη να δώσει και νεότερους υπολογισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο πρώτο αυτό συμβολογράφημα.

Στο διαφορικό συμβολογράφημα φαίνεται το μοτίβο εδαφικής παραμόρφωσης στη διεύθυνση δορυφόρου – στόχου (line-of-sight). Στην περιοχή Κάμπος που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Σάμου και περίπου 15 χιλιόμετρα μακρυά από το επίκεντρο του σεισμού, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο με τρεις κροσσούς συμβολής. Κάθε τέτοιος κροσσός αντιστοιχεί σε 2,8 εκατοστά παραμόρφωσης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η συγκεκριμένη δορυφορική εικόνα είναι εικόνα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος SAR Sentinel-1A ανοδικής τροχιάς και χωρικής ανάλυσης 10 m με ώρα λήψης 18:04:31 τοπική
ώρα.

Ο σεισμός σημειώθηκε την Παρασκευή 30/10/2020 στις 11:51 UTC, είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 11,8 χλμ, και επίκεντρο 17 χλμ βόρεια της Σάμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ