ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ από σήμερα έξω από εφημερεύοντα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη: Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ από σήμερα έξω από εφημερεύοντα νοσοκομεία
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) θα βρίσκονται από σήμερα, Δευτέρα, έξω από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν για να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες τους όπως αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας.

Προς περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η Θεσσαλονίκη, μετά την έξαρση κρουσμάτων (1.288) μέσα στο Σαββατοκύριακο, και με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες να έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Η κατάσταση στην πόλη αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή σύσκεψη Μητσοτάκη-λοιμωξιολόγων ενώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εν όψει του έκτακτου σχεδίου για τα νοσοκομεία.

Σε δηλώσεις του μάλιστα το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός αποκάλυψε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό «τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη Θεσσαλονίκη».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Στηρίζω και θα στηρίξω τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του συστήματος υγείας. Δυστυχως κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν τη ζωή όλων. Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση των πολιτών, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά. Θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό λήψη περαιτέρω μέτρων», είπε ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους.

Ο υπουργός θα επισκεφθεί το ΑΧΕΠΑ και το «Γ.Γεννηματάς» και στη συνέχεια θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε όμως και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown» ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη συμπρωτεύουσα, πολεμική.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη παραμένει στα ύψη, καθώς την Κυριακή 1 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 839 και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 530 κρούσματα έναντι 84 κρουσμάτων στις 26 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Έτσι, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ