ΕΛΛΑΔΑ

Εκπρόσωπος ΠΟΕΣΕ στο CNN Greece: Η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις για την εστίαση, χωρίς την εστίαση

Εκπρόσωπος ΠΟΕΣΕ στο CNN Greece: Η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις για την εστίαση, χωρίς την εστίαση

Για την «επόμενη ημέρα της εστίασης» στις Σέρρες, και όχι μόνο, μίλησε ο αναπληρωτής γ.γ. της ΠΟΕΣΕ, Σωτήρης Κοτσάμπας στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece

Ο κ. Κοτσάμπας εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους του κλάδου της εστίασης και αναψυχής επανέλαβε αρκετές φορές την ανάγκη που έχουν για διάλογο με την κυβέρνηση, αφού όπως εξήγησε, «λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς».

Στις Σέρρες 1.670 επιχειρήσεις και 3.500 άτομα που εργάζονται ως προσωπικό σε αυτές, βρίσκονται σε lockdown.

«Καταλαβαίνετε ότι το νούμερο είναι πολύ μεγάλο. Από την άλλη η υγειονομική κρίση και το γεγονός ότι το νοσοκομείο Σερρών δεν αντέχει άλλο, κάνει την κατάσταση είναι φοβερή, πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και μας δημιουργείτε η απορία ''τι θα κάνουμε''», λέει ο αναπληρωτής γ.γ. της ΠΟΕΣΕ.

Η εστίαση στις Σέρρες βιώνει το δεύτερο lockdown και όπως τονίζει ο κ. Κοτσάμπας τα προβλήματα πλέον είναι εμφανή, αφού «έχουμε συσσωρευμένα χρέη από το προηγούμενο lockdown, μόλις τα ρυθμίσαμε και ξεκινήσαμε να τα πληρώνουμε με τις δόσεις που έχουμε κάνει, ήρθε το δεύτερο, που νομίζω ότι είναι και το τελευταίο χαρτί γιατί πάρα πολλές επιχειρήσεις στις Σέρρες μετά από αυτό δεν θα ξανά ανοίξουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε επιχειρήσεις εστίασης αλλά και σε πολλά εμπορικά καταστήματα. Ζητάμε μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Αρχικά ζητάμε ένα μεγάλο διάλογο με τον πρωθυπουργό, που μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να τον έχουμε. Η ΠΟΕΣΕ και ο πρόεδρος μας, έχει στείλει αίτημα για διάλογο με τον κ. Μητσοτάκη, για να του μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο της εστίασης», εξηγεί.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου

Η κατάσταση, όπως ο ίδιος λέει, χρειάζεται χρηματοδότηση και ρευστότητα από τις τράπεζες.

«Οι τράπεζες είναι κλειστές για εμάς, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ σε δάνειο άτοκο. Ακόμη, χρειαζόμαστε επιδότηση του ενοικίου. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με το 40%, σύμφωνα με το κράτος, να ξέρετε ότι δεν βοηθάει τους επαγγελματίες γιατί ένας επιχειρηματίας που έχει κατάστημα εστίασης- αναψυχής το μικρότερο ενοίκιο είναι 1.000 ευρώ και το μεγαλύτερο είναι 10 ή και 15.000 ευρώ στην Αθήνα, έτσι με το 40% συσσωρεύονται χρέη. Χρειάζεται ολική επιδότηση του ενοικίου. Πάραυτα δεν έχει μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ η εστίαση, δεν έχουμε πάρει καμία χρηματοδότηση. Θέλουμε να μπούμε και εμείς σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θέλουμε την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τον Μάρτιο του 2021, διότι και αν ανοίξουμε τον Δεκέμβριο, δεν θα έχουμε δουλειά γιατί η εστίαση θα περάσει μαύρες μέρες».

Οι επαγγελματίες της εστίασης υπογραμμίζουν, τέλος, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αποφάσεις για εκείνους δίχως εκείνους, επιμένοντας όπως λένε στον διάλογο με την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ