ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πιο κοντά στο lockdown η Αττική – Προς απαγόρευση και οι μετακινήσεις μεταξύ νομών

Κορωνοϊός: Πιο κοντά στο lockdown η Αττική – Προς απαγόρευση και οι μετακινήσεις μεταξύ νομών
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική με τη διασπορά του κορωνοϊού που εξακολουθεί να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2.166 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη [αριθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο] τα 542 εντοπίστηκαν στην μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας. Στην κυβέρνηση αναμένουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που άρχισαν να εφαρμόζονται από χθες για να καθορίσουν την περεταίρω στάση τους.

Με την επιδημία κορωνοϊού να επελαύνει στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία, και σειρά στοχευμένων μέτρων να εφαρμόζονται διαβαθμισμένα ανάλογα με τις δύο ζώνες όπου εντάσσονται οι επίμαχες περιοχές, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να διανύουν το δεύτερο 24ωρο του ολικού lockdown, επιστήμονες και κυβέρνηση βάζουν τώρα εκ νέου στο μικροσκόπιο την Αττική.

Οι πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας απέναντι στις νέες νοσηλείες και τις διασωληνώσεις – ρεκόρ των τελευταίων ημερών καθώς και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αναμένεται να κρίνουν το μέλλον των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

«Είναι τόσο ύπουλος αυτός ο ιός, ασυμπτωματικός στους νέους ανθρώπους, μπορεί να κολλήσει οποιοσδήποτε αν δεν προσέξει. Αποδείχθηκε αυτό δυστυχώς περίτρανα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία, που μάς αναγκάζει μόνιμα να αναθεωρούμε τα δεδομένα μας. Δεν θα σκεφτώ δεύτερη στιγμή και δεν θα σκεφτούμε το θέμα της επικοινωνίας πάνω από την ουσία, την ανθρώπινη υγεία και τη Δημόσια Υγεία. Εάν βλέπουμε να αλλάζουν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπω τις τελευταίες ημέρες, με τις υπερπολλαπλάσιες κατειλημμένες ΜΕΘ-COVID και την αύξηση του ρυθμού των κρουσμάτων, τότε ναι, βεβαίως θα παρθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες, Τρίτη, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει γίνει ένα ράλι τους τελευταίους μήνες και είπε ότι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ, έχουν προσληφθεί 7.000 υγειονομικοί, έχει εξελιχθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι καθώς έχει αυξηθεί 30 φορές πάνω ο αριθμός των τεστ και των rapid tests. «Είδατε το έκτακτο σχέδιο το οποίο ήδη υλοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Από αύριο το πρωί μετακινείται και εγκαθίσταται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και θα επιβλέψει ο ίδιος την κατάσταση εκεί», συμπλήρωσε.

Εκτός από τα επιπλέον μέτρα στην Αττική, ανοικτό είναι πλέον και το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Αναφορικά με αυτό, ο Β. Κικίλιας είπε ότι έχει την αίσθηση ότι θα ληφθεί μέριμνα πλέον και για αυτό: «Αλλά θα ήθελα να πω επίσης, ότι είναι φύσει αδύνατον να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Και εξακολουθώ να πιστεύω και αυτή τη στιγμή τη δύσκολη ώρα την οποία βιώνουμε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει συναίσθηση της κατάστασης, ότι δεν θέλει να κινδυνεύσουν οι ευπαθείς ομάδες. Ο κορωνοϊός ουσιαστικά μας αφορά όλους. Είναι αδιανόητο αυτό το οποίο ακούω, από μία μικρή μερίδα των συμπολιτών μας, ότι δεν υπάρχει ιός. Ας έρθουν να δουν τη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές μέσα στα νοσοκομεία μας για να καταλάβουν του λόγου του αληθές. Για μία ακόμα φορά κάνω έκκληση σε όλους, και δεν μιλάω μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, όλοι παντού πρέπει να προσέχουμε. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας, να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών», κατέληξε.

Σε Ροδόπη και Λάρισα τα επόμενα lockdown

Στο περιθώριο της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο καθηγητής Ιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφεραν πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας.

Παράλληλα, αποκάλυψαν ότι εξετάζονται οι περιοχές της Ροδόπης και της Λάρισας να είναι οι επόμενες που θα εφαρμοστεί καθολικό lockdown.

Αναφορικά με την πιθανότητα ενός καθολικού lockdown στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στο CNN Greece ότι «δεν θα περιμένουμε τα 4.000 κρούσματα, θα κινηθούμε νωρίτερα».

Σημειώνεται πως στη Λάρισα σήμερα, Τρίτη, καταγράφηκαν 106 κρούσματα, ενώ στη Ροδόπη 108, με την κατάσταση να φαίνεται πως είναι εκτός ελέγχου.

Τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυναν δραματική έκκληση για την τήρηση των μέτρων και ειδικά για την χρήση μάσκας παντού.

Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «είναι ώρα ευθύνης για να μην θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών».

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της εξάπλωσης της πανδημίας βρίσκονται οι άνω των 65 ετών που γεμίζουν και τα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επισήμως στη διάρκεια της ενημέρωσης καταδεικνύουν τα ποσοστά είναι πλέον πολύ υψηλά τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αττική.

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων - διασωληνωμένων

Ο κορωνοϊός φαίνεται πως συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.166 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44246, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες.

Τα 4225 (9.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14111 (31.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 169 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (22.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 655 θανάτους συνολικά στη χώρα. 255 (38.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο

Από τα επιπλέον 2.166 κρούσματα, τα 2.122 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

* 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

* 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

* 542 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 595 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

* 2 κρούσμα στην Π.Ε. 'Αρτας

* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

* 7 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

* 46 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

* 53 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

* 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

* 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

* 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

* 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

* 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

* 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

* 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

* 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

* 78 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

* 32 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

* 108 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

* 37 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

* 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

* 17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

* 38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 35 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ