ΕΛΛΑΔΑ

Όλα γκρι: Αυτός είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας

Όλα γκρι: Αυτός είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας

Γκρι «βάφεται» ολόκληρος ο υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας, με βάση τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6:00πμ και για τρεις εβδομάδες.

Έτσι, αλλάζει και το χρώμα του υγειονομικού χάρτη για τον κορωνοϊό που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Τσιόδρας: 170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το λόγο πήρε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας που κατέστησαν αναγκαίο το νέο lockdown.

Παρουσιάζοντας μια σειρά σχεδιαγραμμάτων, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος είπε ότι «ποτέ ξανά στην ιστορία της Ελλάδας, δεν είχαμε πάνω από 1.600 νοσηλευόμενους από πνευμονία».

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για κατά μέσο όρο 170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.
Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορωνοϊού.

«Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσίοδρας και εξήγησε: Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορωνοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορωνοϊό είναι σημαντική. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια.

Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορωνοϊό.

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή και ελπίζω ότι θα τον ξεπεράσουμε», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ