ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επιθετική εξάπλωση με 29 θανάτους και 2.917 κρούσματα

Κορωνοϊός: Επιθετική εξάπλωση με 29 θανάτους και 2.917 κρούσματα
Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Ακόμη μια ημέρα που τα στοιχεία σοκ επιβεβαιώνουν την επιθετική εξάπλωση του κορωνοϊού, για την οποία μίλησαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθητηγής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ανακοίνωση του γενικού lockdown από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 2.917 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49807, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες.

4303 (8.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14879 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 43 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα. 275 (39.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιθετική εξάπλωση του κορωνοϊού

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παρατηρείται εκθετική αύξηση της καμπύλης, καθώς ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες και με πολύ σημαντική μεταδοτικότητα, ιδίως από το τέλος Οκτωβρίου και μετά.

«Ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους - 1.600 χθες - από έναν ιό που κάνει πνευμονία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Τσιόδρα, ο μέσος όρος νέων εισαγωγών ξεπερνά τις 170 την ημέρα. Από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών και αυτοί που εισάγονται είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που παίρνουν εξιτήριο, επεσήμανε ο καθηγητής τονίζοντας πως στην έξαρση της επιδημίας, δεν νοσηλεύονται μόνο ασθενείς άνω των 75 ετών αλλά συχνά και άτομα άνω των 45 ετών.

«Διαπιστώνουμε τη σημαντική ταχύτητα του ιού και ζητήσαμε από τα ερευνητικά εργαστήρια να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό. Ήδη οι επιστήμονες στο Παστέρ, στη Θεσσαλονίκη και άλλοι καθηγητές κάνουν βαθιά μοριακή ανάλυση του ιού για να δουν αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή».

«Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας».

Χθες, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, 179 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, ενώ είχαν καταγραφεί 18 θάνατοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ