ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πώς μπορούν να μετακινούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Lockdown: Πώς μπορούν να μετακινούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Από σήμερα που τέθηκε σε εφαρμογή το καθολικό lockdown όσοι εξακολουθούν να εργάζονται οφείλουν να διαθέτουν σχετική άδεια για τη μετακίνησή τους από και προς την εργασία τους.

Αυτή τη φορά, υπάρχει μία αλλαγή που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με διευκρίνηση του υπουργείου Εργασίας η αλλαγή είναι ότι μπορούν να μετακινηθούν είτε με τη βεβαίωση που θα εκδώσουν από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε με βεβαίωση τύπου Α' την οποία θα συμπληρώσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου για τη μετακίνηση εργαζομένων - μισθωτών μπορούν να χρησιμοποιούνται τα εξής:

1. Για Εργαζομένους – μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται νομίμως εναλλακτικά και τα δύο έντυπα ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας.

Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα με τους εξής δύο τρόπους:

Α) Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή

Β) Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/

2. Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά και τους δύο τύπους Βεβαιώσεων Άδειας Κυκλοφορίας, δηλαδή τη Βεβαίωση που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή τη βεβαίωση τύπου Α.

3. Με τις Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εξάγονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.

4. Ενημερώνουμε ότι οι ήδη εκδοθείσες από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας ισχύουν μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.

5. Δίνεται η δυνατότητα ομαδικών καταχωρήσεων για την έκδοση των Βεβαιώσεων Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους με πλήρη συμπλήρωση στοιχείων μέσω αρχείου *.xml.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ