ΕΛΛΑΔΑ

Κοντοζαμάνης: Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 1.700

Κοντοζαμάνης: Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 1.700
INTIME/Δελτίο τύπου / POOL

Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 1.700, ενώ στο πρώτο κύμα οι νοσηλευόμενοι είχαν φτάσει μέχρι τους 300, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι το σύστημα υγείας έχει ακόμα δυνάμεις, δεν έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ωστόσο, «θέλουμε να το προστατεύσουμε».

Αναφερόμενος στην απόφαση για επιβολή καθολικής απαγόρευσης, σημείωσε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου υπήρξε μεγάλη αύξηση των νοσηλευόμενων που έφτασε το 63%, για αυτό αποφασίστηκε ένα δραστικό μέτρο με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Φόβοι παράτασης του lockdown

Παρότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως το lockdown θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για παράταση των απαγορεύσεων.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε:

«Καταρχάς, ο κόσμος να μην φοβηθεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 1 - 2 ημέρες. Λογικά, το lockdown θα αρχίσει να έχει επίδραση στα κρούσματα μετά από μία εβδομάδα περίπου. Οπότε, οι άλλες δύο εβδομάδες θα είναι αρκετές για να δούμε μία σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων, αν όλα πάνε καλά».

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν αποκλείω».

Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι το lockdown για να έχει αποτέλεσμα μπορεί να πρέπει να διαρκέσει ακόμα και πέντε εβδομάδες.

«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.

«Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.

«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 εβδομάδες. Αν δεν είναι 3 εβδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο καθηγητής.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ