ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Γεμίζουν οι εντατικές – Ανησυχητική αύξηση των νεκρών

Κορωνοϊός: Γεμίζουν οι εντατικές – Ανησυχητική αύξηση των νεκρών
INTIME

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας την Κυριακή καθώς έσπασε για ακόμη μια φορά το ρεκόρ των νεκρών και διασωληνωμένων, γεγονός που εντείνει την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Από τους 207 το Σάββατο, οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 228.

Αντίστοιχα, οι νεκροί από 34 ανέβηκαν στους 35 μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμούς που δεν βλέπαμε πριν λίγες μέρες.

Το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο στο εάν θα αποδώσουν τα μέτρα από το καθολικό lockdown, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν πρόκεται να φανούν άμεσα αλλά τουλάχιστον μετά από 15-20 μέρες.

Λινού: Θα αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, εκτίμησε πως τις επόμενες ημέρες το σύστημα Υγείας θα δεχτεί περισσότερη πίεση και ενδεχόμενος να υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα θα έχουν αύξηση τις επόμενες ημέρες διότι τα τελευταία μέτρα είναι σε ισχύ λίγα μόνο 24ωρα και επιπλέον παρατηρήθηκε συνωστισμός σε διάφορα μέρη την Παρασκευή, σύμφωνα με την εκτίμηση της καθηγήτριας.

Η κυρία Λινού τόνισε πως:

«Και βέβαια δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλής ότι επειδή υπάρχει το lockdown δεν θα υπάρξει και αύξηση των κρουσμάτων άμεσα. Μακροχρόνια σε συνδυασμό με το lockdown, την τήρηση και όλων των υπόλοιπων μέτρων που πρέπει να τηρούμε, θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον αριθμό».

Πόσες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες

Από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.063 ΜΕΘ, εκ των οποίων 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις 643 non-Covid ΜΕΘ, οι 475 είναι κατειλημμένες ενώ κενό είναι ένα 26% (168 κλίνες).

Από τις 420 ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με Covid, είναι κατειλημμένες 259 ενώ το 38% (161 κλίνες) είναι κενές.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι ΜΕΘ Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124.

Εξ' αυτών, μόλις 31 είναι κενές (25%) ενώ 93 είναι κατειλημμένες.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168. Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452.

Πρόταση για εναλλασσόμενα lockdown έως το Μάρτιο

Την ίδια ώρα, το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου.

«Από τις 10 του μήνα - όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000 - θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε στο Open TV ο κ. Σαρηγιάννης.

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρήσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σαρωτικοί έλεγχοι - «Βροχή» τα πρόστιμα

Πάντως, για να πειθαρχήσουν οι πολίτες με τα μέτρα, οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που δεν τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, χθες Σάββατο, πρώτη μέρα ισχύος του lockdown.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σάββατο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 78 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και μη αποστολή SMS.

Σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, ΙΧ και φορτηγά) με τους ελέγχους ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των λοιπών στοιχείων που συλλέγονται από τις ελεγκτικές αρχές με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ