ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική – Ανησυχία για την έξοδο της Παρασκευής

Κορωνοϊός: Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική – Ανησυχία για την έξοδο της Παρασκευής
ΙΝΤΙΜΕ

Με την παρουσία του καθηγητή του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Παίρνοντας το λόγο, η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως στη χώρα μας καταγράφηκαν 1.490 κρούσματα. Τα 390 στην Αττική και τα 412 στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 239, ενώ είχαμε και αρνητικό ρεκόρ νεκρών καθώς σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι.

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο της πρωτεύουσας.

«Διατηρήσαμε ανοιχτή την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η βασική διαφορά είναι ότι όλη η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά έχουμε όλοι καταλάβει ότι θα είναι δύσκολος χειμώνας. Και όταν αρθούν οι περιορισμοί μετά από λίγες ημέρες ενδέχεται να έχουμε νέα μέτρα», σημείωσε.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να αυξηθούν τα κρούσματα σε επαρχιακές πόλεις», τόνισε, αναφερόμενη στη μαζική έξοδο των Αθηναίων προς την επαρχία πριν την έναρξη του lockdown.

«Εάν τηρηθούν τα μέτρα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση των εισαγωγών. Δεν αναμένουμε όμως μείωση των διασωληνωμένων γιατί η διάρκεια της νοσηλείας σε ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες. Αναμένουμε αύξηση διασωληνώσεων τις επόμενες εβδομάδες», είπε ακόμη.

Παράλληλα, έστειλε έκκληση στους γονείς να επισκέπτονται τους παιδιάτρους και να μην παραμελούν τον εμβολιασμό.

Μαγιορκίνης: Η πανδημία επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα

Με τη σειρά του, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το εμβόλιο της Pfizer. «Φαίνεται πως έχει ισχυρότατη αποδοτικότητα στο 90%», είπε.

«Τα νέα είναι ενθαρρυντικά αλλά οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές, και έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε» σημείωσε αναλύοντας την επιδημιολογική κατάσταση της Ευρώπης και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ, είπε:

1. Η πανδημία covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθώντας να καταγράφονται περισσότερες από 600 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια μέρα.

2. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9 χιλιάδες την ημέρα, δηλαδή επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας

3. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3 χιλιάδες ανά ημέρα.

Οι περισσότερες καταγραφές των νέων διαγνώσεων εχθές έγιναν ενδεικτικά στη Γαλλία - 39 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Ιταλία - 33 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Πολωνία - 25 χιλιάδες διαγνώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο - 21 χιλιάδες διαγνώσεις, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακόμα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει σε ειδικές μορφές lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

Για το εμβόλιο της Pfizer

Ερωτώμενος σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως η ΕΕ διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων.

«Η συμφωνία η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα είναι η 4η συνολικά. Θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer όταν θα κυρωθεί η συμφωνία. Από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση θα ξεκινήσει τη διάθεσή του. Στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο όταν θα είναι και στην Ευρώπη».

Ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για το πόσα εμβόλια αντιστοιχούν συνολικά στη χώρα μας είπε ωστόσο πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 200 εκατομμύρια δόσεις.

Χαρδαλιάς: Το lockdown είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως το νέο κύμα είναι πολύ πιο έντονο από το πρώτο.

«Η εμπειρία της άνοιξης έχει δείξει πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος (σσ. lockdown)».

Παράλληλα, έκανε έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων που δεν είναι αναγκαίοι.

Διευκρινίσεις για συγκεκριμένες μετακινήσεις

Στη συνέχεια, έδωσε διευκρινίσεις για μετακινήσεις σε δικαστικές Αρχές, δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους ισχύουν τα εξής:

-Σε περίπτωση μετάβασης σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος, αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή τη βεβαίωση του δικηγόρου.

-Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.

-Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή, δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας, ή βεβαίωση δικηγόρου, ή συμβολαιογράφου, που πιστοποίει με αποστολή εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κλήση-πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.

-Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύεται από τη σχετική φόρμα τύπου και επιτρέπονται και εκτό περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους μάρτυτες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ώστε να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές.

Ακόμη, τόνισε ότι απαγορεύεται το ψάρεμα και το κυνήγι και ευχαρίστησε τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους ελέγχους που πραγματοποίησαν.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι μετακινήσεις για ψάρεμα και κυνήγι απαγορεύονται ρητά και κατηγορηματικά. Τόνισε, μάλιστα, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Αρχές προχώρησαν σε πάνω από 218.000 ελέγχους και επέβαλαν πρόστιμα πάνω από 700.000 ευρώ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ