ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεκπαίδευση: Αγωνία για τη δεύτερη μέρα μετά το «αλαλούμ» της πρώτης

Τηλεκπαίδευση: Αγωνία για τη δεύτερη μέρα μετά το «αλαλούμ» της πρώτης
INTIME/ΜΑΚΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

Πολλά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του συστήματος της τηλεκπαίδευσης.

Χθες, ειδικότερα, κατά τη δεύτερη σχολική ώρα η πλατφόρμα Webex «έπεσε», κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην πολιτική.

Σήμερα, Τρίτη, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ξανά το Webex και η αγωνία κορυφώνεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για ακόμη μια μέρα έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η έκτασή τους.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας

Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.

Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πού αποδίδονται τα χθεσινά προβλήματα

Tα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης οφείλονται στην αδυναμία ανταπόκρισης από το Webex και είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN Greece, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η πολιτική «θύελλα»

Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά τα μεγάλα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης.

Η αντιπολίτευση εγκάλεσε το υπουργείο Παιδείας για έλλειμμα οργάνωσης και προγραμματισμού.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως.

Κάλυψη από Πέτσα

Στο briefing o Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Αμαλίας Κάτζου από το CNN Greece, έδωσε πλήρη κάλυψη στην υπουργό Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι:

«Είναι αστείο το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης οφείλονται σε πρόβλημα του Server της Cisco και γίνεται προσπάθεια να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα μέσα στην ημέρα».

Να παραιτηθεί η Κεραμέως

Νωρίτερα η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την παραίτηση της κ. Κεραμέως. Ο ΣΥΡIΖΑ υποστηρίζει ότι για τα προβλήματα της πλατφόρμας της Cisco «είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή- προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κινδυνεύει με blackout συνολικά όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης Δεδομένων».

Και υπογραμμίζει:

«Κυρία υπουργέ της Παιδείας, αρκετή ζημιά έχετε προκαλέσει στην εκπαίδευση μέχρι τώρα. Φτάνει ως εδώ! Παραίτηση, χθες, κυρία Κεραμέως.»

Πλήρως ανέτοιμο το υπουργείο

Η Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Από τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος. Όφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες στα συρτάρια των αρμόδιων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που κατέρρευσε σήμερα είναι η τρανταχτή απόδειξη της πλήρους ανετοιμότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα στην εκπαίδευση.»

Φιάσκο

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έκανε το εξής σχόλιο:

«Το σημερινό φιάσκο στη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Η εξέλιξη αυτή "δεν είναι κεραυνός εν αιθρία". Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έστειλε μήνυμα στα σχολεία, για να ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Άρα η κυβέρνηση ήξερε το πρόβλημα, αλλά δεν έκανε τίποτα! Κατά τ' άλλα έφταιγαν οι αγώνες των μαθητών...».

Καμία έκπληξη

Σε ανάλογο τόνο και το Μέρα25:

«Η κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης από τα πρώτα λεπτά της πρώτης σχολικής μέρας της καραντίνας, δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. Ήταν στην κυριολεξία χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου.»

Ο ίδιος ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε προειδοποιήσει προ ημερών τους πολίτες που η κυβέρνηση μόλις είχε κλείσει σπίτι τους, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ κατά τις σχολικές ώρες!».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Πέτσα

Στον κ. Πέτσα απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας με απύθμενο θράσος χαρακτήρισε «αστείο» το αυτονόητο αίτημα για παραίτηση της κας Κεραμέως μετά το νέο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση.»

Προσέθεσε δε ότι:

Με λίγα λόγια, το μόνο που είναι αστείο κ. Πέτσα, είναι οι γελοίες δικαιολογίες για να καλύψετε την Υπουργό που με τις παλινωδίες της περνά κάθε μέρα σαν οδοστρωτήρας πάνω από τη δημόσια Παιδεία.

Ανταπάντηση Πέτσα

Το μπαράζ των δηλώσεων συνεχίστηκε με ανταπάντηση του Στέλιου Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν βγαίνουν να αναγνωρίσουν ότι έκαναν λάθος χρεώνοντας στο Υπουργείο Παιδείας ένα πρόβλημα της πλατφόρμας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά επιμένουν κιόλας! Είτε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους δεν ξέρουν τι γίνεται γύρω τους, είτε, έστω με καθυστέρηση, έμαθαν τι έγινε, αλλά επιμένουν στην προσφιλή τους τακτική “πες πες κάτι μένει”.

Αντιπολίτευση για κλάματα. Θα λέγαμε για γέλια αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ