ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος για εμβόλιο: Γενάρη, Φλεβάρη ελπίζω να έχουμε τις πρώτες δόσεις

Γώγος για εμβόλιο: Γενάρη, Φλεβάρη ελπίζω να έχουμε τις πρώτες δόσεις
Φωτογραφία αρχείου Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Απρόσμενα χαρακτήρισε τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Με το εμβόλιο πάμε καλά. Μέσα σε αυτό το χαλασμό που γίνεται τελευταία, περνάμε πολύ δύσκολα. Το ξέρει ο κόσμος. Υπάρχει τεράστια πίεση, άγχος. Πρέπει να περάσουμε αυτό τον κάβο των 1-2 εβδομάδων, για να μπορέσουμε να μπούμε σε μία ύφεση και να ελαττωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων».

«Έχουμε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Το 90% είναι απρόσμενο, είναι πολύ υψηλό. Είναι στο επίπεδο των εμβολίων για τα παιδικά νοσήματα, όπως η ιλαρά, που είναι σχεδόν 100%. Επομένως είναι πάρα πολύ θετικό αυτό».

Στην ερώτηση για το πότε να το περιμένουμε στην Ελλάδα ο κ. Γώγος σχολίασε πως «όλα θα εξαρτηθούν από την αδειοδότηση. Όταν ολοκληρωθεί η φάση 3, όχι μόνο του εμβολίου της Pfizer, είναι ακόμα 3-4 εμβόλια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «11 εμβόλια είναι σε φάση 3 και από αυτά τα 4-5 είναι σχεδόν έτοιμα να τελειώσουν τη φάση 3. Μπορεί το Μάρτιο να έχουμε 5-6 εμβόλια και μερικά από αυτά να έχουν συγκεκριμένη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Ο καθηγητής τόνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι κοντά στην αδειοδότηση.

«Στην Ελλάδα ακολουθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό γιατί υπάρχει μία κεντρική διάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μοιραστεί στις χώρες της Ευρώπης ισομερώς. Γενάρη, Φλεβάρη ελπίζω να έχουμε τις πρώτες δόσεις», ανέφερε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι.

«Ελπίζουμε να υπάρχει επάρκεια δόσεων και προθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί» επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ