ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος: «Φως στο τούνελ» το εμβόλιο - Πότε αναμένεται στην Ελλάδα

Βατόπουλος: «Φως στο τούνελ» το εμβόλιο - Πότε αναμένεται στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Bagus Indahono

«Φως στο τούνελ» χαρακτήρισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τα νέα σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως είναι ένα εμβόλιο που δημιουργείται πρώτη φόρα και υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες για τη μετέπειτα διαδικασία.

«Όλα αυτά πρέπει να λυθούν γρήγορα από τις αρμόδιες Αρχές» επεσήμανε, μιλώντας στο Mega.

Εκτίμησε επίσης ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίου αναμένονται στην Ελλάδα στις αρχές του έτους.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα επαναμόλυνσης, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε πως δεν είναι ακόμη διευκρινισμένο.

«Σε πολλούς ασθενείς εξαφανίζονται τα αντισώματα μετά από καιρό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία».

Ερωτηθείς για την απαγόρευση σε αλιείς και κυνηγούς κατά τη διάρκεια του lockdown, σημείωσε ότι «παίρνονται κάποια οριζόντια μέτρα, τα οποία πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα, αλλά η λογική είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τρύπες».

Γώγος για εμβόλιο: Γενάρη, Φλεβάρη ελπίζω να έχουμε τις πρώτες δόσεις

Απρόσμενα χαρακτήρισε τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Με το εμβόλιο πάμε καλά. Μέσα σε αυτό το χαλασμό που γίνεται τελευταία, περνάμε πολύ δύσκολα. Το ξέρει ο κόσμος. Υπάρχει τεράστια πίεση, άγχος. Πρέπει να περάσουμε αυτό τον κάβο των 1-2 εβδομάδων, για να μπορέσουμε να μπούμε σε μία ύφεση και να ελαττωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων».

«Έχουμε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Το 90% είναι απρόσμενο, είναι πολύ υψηλό. Είναι στο επίπεδο των εμβολίων για τα παιδικά νοσήματα, όπως η ιλαρά, που είναι σχεδόν 100%. Επομένως είναι πάρα πολύ θετικό αυτό».

Στην ερώτηση για το πότε να το περιμένουμε στην Ελλάδα ο κ. Γώγος σχολίασε πως «όλα θα εξαρτηθούν από την αδειοδότηση. Όταν ολοκληρωθεί η φάση 3, όχι μόνο του εμβολίου της Pfizer, είναι ακόμα 3-4 εμβόλια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «11 εμβόλια είναι σε φάση 3 και από αυτά τα 4-5 είναι σχεδόν έτοιμα να τελειώσουν τη φάση 3. Μπορεί το Μάρτιο να έχουμε 5-6 εμβόλια και μερικά από αυτά να έχουν συγκεκριμένη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ