ΕΛΛΑΔΑ

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για την τεράστια διασπορά και τις ΜΕΘ

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για την τεράστια διασπορά και τις ΜΕΘ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη, με τη διασπορά του κορωνοϊού να μοιάζει ασυγκράτητη και την κατάσταση στις ΜΕΘ να είναι ιδιαίτερα πιεσμένη.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε χθες ότι η θετικότητα του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ανέλθει πλέον στο 32%.

«Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά» είπε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας παράλληλα πως η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να μας προβληματίσει για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε και επεκτάθηκε η νόσος.

Προειδοποίησε δε, πως ήρθε η μεγάλη στιγμή της «μεγάλης μάχης» στη Θεσσαλονίκη.

Οι αριθμοί μιλούν, άλλωστε, από μόνοι τους…

Από τα 2.384 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, τα 652 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Κατ’ αντιστοιχία, στην Αθήνα καταμετρήθηκαν 588 κρούσματα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 δημιουργούνται 234 νέες, με το σύνολο των διαθεσίμων κλινών να φτάνει τις 1.082.

Σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, το 2020 υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30 - 35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.

«Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Σημείωσε πως «σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι».

«Κανένας πολίτης δεν περιμένει για ΜΕΘ», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.


Τι δείχνουν τα λύματα

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες συνάδουν πλήρως με τα ευρήματα μετρήσεων στα λύματα της Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώθηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε:

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ