ΕΛΛΑΔΑ

Δερμιτζάκης: Η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία

Δερμιτζάκης: Η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοί μου, φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα φανεί στην πορεία αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.

Εξήγησε δε, πως θα καθυστερήσουμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις -τουλάχιστον για τρεις με τέσσερις εβδομάδες- και στη συνέχεια θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα.

«Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα συνεχίσει να χειροτερεύει η κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, οποιαδήποτε πορεία ή συγκέντρωση αυτή τη στιγμή «είναι εγκληματική».

Επανέλαβε δε, τη θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου αναφορικά με την πορεία για το Πολυτεχνείο που ετοιμάζει η ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Εκτίμησε δε, πως σε επίπεδο πολιτείας μια τέτοια κίνηση «θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο» και έχει περισσότερες ποινικές ευθύνες.

Τα τελευταία στοιχεία για τον κορωνοϊό

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.752 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 63.321, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

Συνολικά 4,556 (7.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17.036 (26.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

297 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 82 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 347 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Χθες, ανακοινώθηκαν 43 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και 909 θάνατοι συνολικά στη χώρα. Οι 369 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ