ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Ύστατο όπλο η επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Ύστατο όπλο η επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας τις τελευταίες ημέρες και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα περιέγραψε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, την Παρασκευή, ο οποίος μίλησε και για το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών ΜΕΘ.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια τέτοια κίνηση, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι «είναι το τελευταίο όπλο που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν είναι δωρεάν στο κράτος».

«Πληρώνουμε ότι επιτάξουμε, είτε ιδιώτες, είτε είναι προσωπικό», τόνισε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει σχέδιο για την επίταξη και αν χρειαστεί θα το υλοποιήσουμε. Όλα τα σενάρια και όλα τα σχέδια έχουν μελετηθεί και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Παράλληλα, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση έχει έτοιμα σχέδια για να υποστηρίξει το σύστημα.

«Ήδη τα σχέδια αυτά υλοποιούνται προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό και χώρους, εκεί όπου μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες μονάδων εντατικής θεραπείας και να παρασχεθεί τεχνική υποστήριξη της αναπνοής, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση», είπε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις αεροδιακομιδές, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα γίνουν εάν χρειαστεί, όχι όμως στα νησιά. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο και προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες θα κάνουμε όποια διακομιδή χρειαστεί», πρόσθεσε.

Για τα προγραμματισμένα χειρουργεία, είπε επίσης ότι μειώθηκε ο αριθμός τους για να μην υπάρχει συνωστισμός στα νοσοκομεία. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας ότι «τα έκτακτα χειρουργεία πραγματοποιούνται».

Τέλος, χαρακτήρισε θετική την ανταπόκριση των γιατρών στο κάλεσμα να συνεργαστούν με το ΕΣΥ στη μάχη έναντι του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ