ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ερήμωσε η χώρα - Σε ισχύ η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορωνοϊός: Ερήμωσε η χώρα - Σε ισχύ η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Την κρισιμότητα των επόμενων ημερών σε ό,τι αφορά την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων διαμήνυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τη στιγμή που για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ξεπερνούν τις 3.000 μολύνσεις.

Γεγονός είναι πλέον οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις, που αποσκοπούν στην ανάσχεση της εκθετικής διασποράς του ιού και της αύξησης της θνητότητας των ασθενών με Covid-19 στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το κλειδί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι «να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη, να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ΄εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαία».

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

«Περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters νέες συρροές νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε μια δύσκολη ίσως την πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και παρά την κόπωση που όλοι αισθανόμαστε η κατάσταση απαιτεί από όλους μας να τηρούμε απόλυτα ακόμα πιο πιστά τα μέτρα και η πιστή τήρηση των μέτρων σημαίνει λίγη υπομονή ακόμα».

«Υπομονή, επιμονή, σθένος ώστε το τέλος της πανδημίας να μας βρει υγιείς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δίπλα μας στο πλευρό μας. Μένουμε στο σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς», τόνισε.

Στο «κόκκινο» το σύστημα υγείας

Παρά την προσθήκη νέων κλινών ΜΕΘ στο σύστημα υγείας, οι αντοχές του ΕΣΥ δοκιμάζονται, με τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να βρίσκονται σε οριακό σημείο, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Υγείας οι κενές ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Κατερίνης και της Καβάλας είναι σήμερα 7 από τις συνολικά 161.

Κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σημαντική αύξηση της θνησιμότητας στη χώρα μας, με μέσο όρο 39 άτομα τη μέρα.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο σύστημα υγείας, τόνισε πως ο μεσος όρος ηλικίας των ασθενών Covid είναι τα 40 έτη, αφού μεγάλος όγκος θετικών στον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι ηλικίας 15-55. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά και αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό άνω των 60 ετών νοσηλεύονται.

Όπως είπε, έχουμε κατά μέσο όρο 350 νοσηλείες την ημέρα, η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και η διάρκεια στις ΜΕΘ είναι 11 μέρες. Χρειάζονται 15 με 20 μέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των θανάτων.

Την ίδια ώρα, η κ. Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα αναμένουμε αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες εβδομάδες.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, και εξήγησε ότι πιθανώς η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς.

«Ύστατο όπλο η επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ»

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας για το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών ΜΕΘ σημείωσε ότι «είναι το τελευταίο όπλο που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν είναι δωρεάν στο κράτος».

«Πληρώνουμε ότι επιτάξουμε, είτε ιδιώτες, είτε είναι προσωπικό», τόνισε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει σχέδιο για την επίταξη και αν χρειαστεί θα το υλοποιήσουμε. Όλα τα σενάρια και όλα τα σχέδια έχουν μελετηθεί και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Παράλληλα, σημείωσε πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση έχει έτοιμα σχέδια για να υποστηρίξει το σύστημα.

«Ήδη τα σχέδια αυτά υλοποιούνται προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό και χώρους, εκεί όπου μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες μονάδων εντατικής θεραπείας και να παρασχεθεί τεχνική υποστήριξη της αναπνοής, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση», είπε σχετικά.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη η διασπορά - Ανησυχητικά τα νούμερα στη Λάρισα

Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων

Πλέον 336 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι σχεδόν 70.000.

Ειδικότερα, σήμερα ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τις 69.675, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες. Τα 4.601 (6.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.334 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη. 100 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα. 399 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, ως μέτρο ανάσχεσης της εκθετικής διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή κατέληξε στην εισήγηση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Στις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να προβεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αύριο, Σάββατο.

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται μεταξύ 21:00 και 05:00

Σε ισχύ βρίσκεται η αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 και 05:00. Για τις εν λόγω ώρες επιτρέπονται μόνο οι «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους υγείας, εργασίας ή για την βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση.

Οι πολίτες λοιπόν μπορούν να μετακινηθούν αυτές τις ώρες είτε με γραπτή βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης, είτε στέλνοντας μήνυμα στο 13033. Συγκεκριμένα:

Με τον αριθμό 1 στο 13033, οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας

Με τον αριθμό 6 στο 13033, οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου.

Πότε επιτρέπεται delivery και takeaway

Κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) εκτελούνται κανονικά.

Η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή πχ από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός οικίας για λόγους εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ