ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Rapid test σε Τρίκαλα, Ανδρο, Καλαμάτα, Ξάνθη και Τύρναβο

Κορωνοϊός: Rapid test σε Τρίκαλα, Ανδρο, Καλαμάτα, Ξάνθη και Τύρναβο
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποιούν σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, μέχρι τις 16:00, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στα Τρίκαλα (παλαιά Ζωαγορά, οδός Κλειδωνοπούλου), στην Άνδρο (Μπατσί), στην Καλαμάτα (Μέγαρο Χορού), στην Ξάνθη (απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου) και στον Τύρναβο (κλειστό Γυμναστήριο).

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται πλέον το σύστημα υγείας της χώρας μας καθώς ο νέος αριθμός - ρεκόρ διασωληνωμένων συμπολιτών μας και οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες νοσοκομείων συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Κι όλα αυτά την ώρα που η οικονομία έχει εν πολλοίς «παραλύσει» με τη χώρα να βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα καθολικού lockdown, στα χνάρια ενός μεγάλου μέρους της Ευρώπης που κλυδωνίζεται από το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Θλίψη για τους 71 νέους νεκρούς

Την ώρα που η χώρα μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα γενικού lockdown, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν θα επιτευχθεί εύκολα ή γρήγορα.

Τα στοιχεία της Κυριακής ήταν εφιαλτικά για ακόμη μία ημέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών, που έφθασαν τους 71 σε ένα μόλις 24ωρο και συνολικά τους 1.106 από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 392 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι 64 ετών, με το 78,8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται και νεότερης ηλικίας άτομα το τελευταίο διάστημα, καθώς σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων εντοπίζονται σε νεαρότερα άτομα.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη παραμένει κρίσιμη, τα rapid τεστ δείχνουν υψηλό αριθμό θετικών στον ιό, ωστόσο η σχετική σταθεροποίηση της καμπύλης, μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, αφήνει μια πρώτη χαραμάδα αισιοδοξίας.

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου καθημερινά γίνονται δεκάδες εισαγωγές ασθενών με Covid, με αρκετούς να χρειάζονται διασωλήνωση και να μην υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε την Κυριακή προσήλθαν εκατοντάδες πολίτες για rapid test· ένας στους τρεις βγήκε θετικός.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου ξεκίνησε την εφημερία με μόνο ένα κρεβάτι κενό από τις συνολικά 27 κλίνες.

Ανάλογη η εικόνα και στο ΑΧΕΠΑ, όπου το Σάββατο στην εφημερία έγιναν 70 εισαγωγές. Πλέον χρειάζονται διασωλήνωση και αρκετοί ασθενείς νεότερης ηλικίας.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, έκκληση σε όποιους ιδιώτες μπορούν να δωρίσουν αναπνευστήρες στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, των οποίων οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια από τη Θεσσαλονίκη

Στη δεύτερη εβδομάδα καραντίνας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, προπορευόμενη κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της νόσου στην κοινότητα.

Η πρώτη θετική ένδειξη, αφορά στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαημέρου η πορεία της πανδημίας παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται.

Στη 13η μέρα της καραντίνας βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, προπορευόμενη κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της νόσου στην κοινότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ