ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη

Σύψας: Κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το ενδεχόμενο των κυλιόμενων lockdown, η τεράστια πίεση που ασκεί το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας στο σύστημα υγείας αλλά και τα ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεοπτικής συνέντευξης του καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας εξήγησε πως μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία.

Μεταξύ αυτών ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (νοσεί το 10% όσων ελέγχονται) -την ώρα που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι το 4%.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής τόνισε πως σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός αγγίζει ακόμη και το 19%.

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 -και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 1,2 και 1,4.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε παράλληλα στη μείωση του όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65 -κάτι, που όπως είπε, συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο».

Τόνισε δε, πως ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε.

«Τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown.

Πρόσθεσε δε, πως ο Μάρτιος έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και «αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία».

«Ακόμη και αν ανοίξουμε, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες» δήλωσε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα με κυλιόμενα lockdown ως την άνοιξη.

Κλείνοντας, εξήγησε πως μόνο όταν μειωθεί η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ θα μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ