ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο 2020: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αθήνα

Πολυτεχνείο 2020: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αθήνα
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εκδηλώσεων για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, κλειστή είναι η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως το Χίλτον.

Επίσης, η κυκλοφορία απαγορεύεται και στην οδό Πατησίων και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως την Ομόνοια.

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας - Πηγή: CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

«Αστακός» η Αθήνα

Στους δρόμους βρίσκονται από το πρωί 5.000 αστυνομικοί, με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο επιχειρησιακό σχέδιο μετά από την απόφαση να μη γίνουν συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο.

Επίσης, κλειστοί είναι πέντε σταθμοί του Μετρό: Μέγαρο Μουσικής, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.

Σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν στη Κατεχάκη, υψηλόβαθμων αξιωματικών με τη συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας, αποφασίστηκε να απλωθεί ένα δίχτυ σε όλη την Αθήνα από μικρές ευέλικτες ομάδες αστυνομικών που θα κάνουν εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους και θα σταματούν άτομα που θα κατευθύνονται προς τα σημεία που υπάρχουν καλέσματα για συγκέντρωση και πορεία.

Στα σημεία όπου πρόεδροι και αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα βρίσκεται ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

Το σχέδιο πάντως της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει κλιμάκωση της αντίδρασης σε άτομα που θα έχουν συγκεντρωθεί.

Έτσι, αρχικά ο διαμεσολαβητής αστυνομικός θα ενημερώνει με ηχητικά μηνύματα ότι απαγορεύεται για λόγους δημόσιας υγείας η συνάθροιση. Εάν τα άτομα παραμένουν συγκεντρωμένα τότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και αν ούτε και τότε τα άτομα απομακρύνονται, θα γίνονται προσαγωγές.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προβλέψει να υπάρξει και κλιμάκωση στην εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων. Αρχικά θα αναλαμβάνουν ρόλο αστυνομικοί των τμημάτων, μετά θα ακολουθούν δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της ΔΡΑΣΗ και αν τα πράγματα επιμένουν τότε και μόνο θα εμφανιστούν διμοιρίες των ΜΑΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ