ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: «Φράκαραν» οι ΜΕΘ – Χαμός στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: «Φράκαραν» οι ΜΕΘ – Χαμός στη Θεσσαλονίκη
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για επιθετική διασπορά του ιού στην Κεντρική Μακεδονία κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι οι ΜΕΘ που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, άνοιξαν και γέμισαν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό καθημερινά είναι σε κλινικές νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ» και εξηγεί ότι «όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους. Περιστατικά κορωνοϊού με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ που όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους».

«Τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές κορωνοϊού στο νοσοκομείο Κατερίνης και δύο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής επειδή είναι γεμάτες οι ΜΕΘ. Γίνεται ή δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ», σημειώνει.

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιαννάκος λέει πως στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο που εφημέρευε χθες, «έγινε χαμός για άλλη μια φορά», με πάνω από 100 εισαγωγές θετικών περιστατικών κορωνοϊού στο νοσοκομείο:

«Γεμάτες οι δέκα κλίνες ΜΕΘ και αμέσως γέμισαν οι τέσσερις νέες κλίνες που δημιουργήθηκαν στις χειρουργικές αίθουσες. Δεν υπάρχει προσωπικό για άνοιγμα νέων. Δύο ακόμη διασωληνωμένοι ασθενείς χθες έγιναν διακομιδή στο ΑΧΕΠΑ που γέμισαν και εκεί τα πάντα, ΜΕΘ, ανάνηψη, καρδιοχειρουργική μονάδα, χειρουργικές αίθουσες με 40 διασωληνωμένους ασθενείς».

«Στο Γεννηματάς άνοιξαν οι έξι κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και γέμισαν αμέσως. Καμία κλίνη ΜΕΘ δεν διαθέτουμε πια στη Κεντρική Μακεδονία και έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους. Θα λογίζονται κλίνες ΜΕΘ πια οι θάλαμοι με έναν φορητό αναπνευστήρα χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως για παράδειγμα οι θάλαμοι στην ουρολογική κλινική του Γεν. Νοσοκομείου Λάρισας», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει λέγοντας ότι «τώρα πια προσέρχονται στα ΤΕΠ νέοι άνθρωποι με κορωνοϊό που προσέρχονται στο νοσοκομείο όταν είναι αργά και αμέσως διασωληνώνονται. Έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Η μάχη είναι άνιση καθ’οτι εξαντλούνται ταχέως και οι εφεδρείες του»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ