ΕΛΛΑΔΑ

Σημάδια ελάττωσης του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων «βλέπουν» οι επιστήμονες

Σημάδια ελάττωσης του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων «βλέπουν» οι επιστήμονες
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τη διαπίστωση ότι «έχει αρχίσει και ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης» των κρουσμάτων έκανε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος προειδοποιώντας όμως ότι, «οι θάνατοι κι οι διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων του lockdown, τόνισε ότι είναι περίπλοκο θέμα, αλλά η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο θα «φανεί» μετά το Σαββατοκύριακο και οι αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Ενώ ερωτηθείς για το ποιος είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός για την άρση, εκτίμησε ότι, για να «δει» ότι υπάρχει μείωση, θα περίμενε έναν «υποδιπλασιασμό των κρουσμάτων».

Ο καθηγητής είπε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, απάντησε πως «προφανώς κάθε συγκέντρωση είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει διασπορά του ιού».

Όσο αφορά στο ενδεχόμενο της άρσης και επιβολής lockdown, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα το ενδεχόμενο του ‘ακορντεόν’, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της δική μας και του ιού», τόνισε πάντως ότι, «είναι ένα σενάριο».

Τέλος, σε συζήτηση με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιαννίδη, είπε ότι, το ποσοστό θετικότητας στην Αθήνα είναι στο 10%, ενώ το όριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ είναι στο 4%.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιπέδωσης της καμπύλης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε χθες και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία από την μελέτη των λυμάτων αυτής της περιόδου στο ΑΠΘ είναι ενθαρρυντικά.

«Νομίζω, ότι αρχίζουμε ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να επιπεδώνουμε την καμπύλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί και την περασμένη εβδομάδα δυστυχώς ήταν ανοδική, όχι βέβαια εκθετική όπως τον Οκτώβρη. Πιθανώς προς το τέλος του μήνα θα μας δώσει και την πολυπόθητη πτώση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ