ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ακόμη 22 νεκροί στη χώρα μας

Κορωνοϊός: Ακόμη 22 νεκροί στη χώρα μας
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μακραίνει μέρα με τη μέρα η «μαύρη» λίστα των νεκρών του κορωνοϊού, με άλλους 22 ανθρώπους να καταλήγουν τις τελευταίες ώρες.

Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένας ενήλικας από το Κονγκό που έπασχε από νεοπλασία.

Δύσκολη μάχη

Στο μέσο της πιο δύσκολης εβδομάδας στη μάχη με τον κορωνοϊό βρίσκεται η χώρα μας με τον αριθμό των νέων θανάτων να παραμένει σταθερά υψηλός και τους διασωληνωμένους συμπολίτες μας να έχουν σπάσει πλέον κάθε ρεκόρ την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εκπέμπουν κραυγή αγωνίας.

Ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ περιελάβανε 2.422 κρούσματα κορωνοϊού, 63 νεκρούς, αλλά και ένα νέο θλιβερό ρεκόρ με 443 διασωληνωμένους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 443 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ (αύξηση κατά 43 μέσα σε ένα 24ωρο) οι δύο στους τρεις είναι άνδρες, καθώς το ποσοστό είναι στο 67.7%. Από τους 204 διασωληνωμένους, οι 154 είναι άνω των 65 ετών, οι 143 στις ηλικίες 40-64, ενώ 7 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών είναι επίσης διασωληνωμένοι.

Όσον αφορά τις γυναίκες, μία προέρχεται από τις ηλικίες 18-39, 60 από 40-64 και 76 από 65 ετών και άνω.

Οι επόμενες 10 μέρες είναι κρίσιμες καθώς ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού θα ληφθούν και οι αντίστοιχες κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown.

«Ασφυξία» στη Θεσσαλονίκη

Κι ενώ το επιδημικό κύμα που χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα, και κυρίως τη Θεσσαλονίκη, κορυφώνεται, αφήνει πίσω του χιλιάδες ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό και περίπου 2.150 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, το 50% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ.

Ενδεικτικό της κατάστασης στις ΜΕΘ είναι επίσης το σχόλιο του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».

Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που «άφησε» πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις γιατρών στο νοσοκομείο Παπανικολάου ότι το νοσοκομείο δεν δύναται πλέον να δεχθεί άλλους ασθενείς με Covid και την απάντηση της διοίκησης, η εφημερία ξεκίνησε σήμερα κανονικά.

Όπως δήλωσε ο Άγγελος Μεγαλόπουλος, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης 4:50 «Στην εφημερία γίνονται 82 εισαγωγές, τα κρεβάτια είναι γεμάτα. Δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο που να μην έχει καταληφθεί από κρεβάτι covid».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ