ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νοσηλευτές και γιατροί ενισχύουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Κορωνοϊός: Νοσηλευτές και γιατροί ενισχύουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
ΙΝΤΙΜΕ

Περισσότερες από 20 ειδικευμένες νοσηλεύτριες πηγαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και ΑΧΕΠΑ, που δέχονται τεράστια πίεση λόγω της ραγδαίας αύξησης νοσηλευομένων

Ήδη δέκα νοσηλεύτριες έφυγαν από το Ηράκλειο και το πρωί της Τετάρτης θα αρχίζουν να εργάζονται σε ΜΕΘ του «Ιπποκρατείου», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.

Είναι η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη που δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πλάι των συναδέλφων τους στη Βόρεια Ελλάδα.

Αλλά πέντε άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου νοσοκομείου της Κομοτηνής πηγαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο «Ιπποκράτειο». Αλλά και στο ΑΧΕΠΑ ενισχύεται από 6 νοσηλεύτριες από το Άργος και έναν νοσηλευτή από τα Ιωάννινα.

Νίτσας: 175 γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, 175 ιδιώτες γιατροί έχουν ζητήσει να υπογράψουν τη σύμβαση και οι πρώτοι 30 είναι ειδικότητες που αφορούν άμεσα τη νοσηλεία COVID, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας.

Διευκρίνισε, δε, ότι οι ειδικότητες των γιατρών της πρώτης γραμμής είναι «παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι και γενικοί γιατροί».

«Υπάρχει μια νομοθετική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Αναμένουμε την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου η σύμβαση αυτή να είναι εξάμηνη, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες, αν χρειαστεί και άλλες "ευεργετικές" διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση που ήταν για δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι δύσκολη»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι δύσκολη και σημείωσε πως δεν μειώνεται ακόμη αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων -δείγμα του τι έχει συμβεί τις προηγούμενες εβδομάδες και του πώς έχουμε συμπεριφερθεί.

Δήλωσε ωστόσο ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ερωτηθείς για την πίεση που ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως δημιουργούνται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία στηρίζουν τα δημόσια, είτε διαθέτοντας κλίνες ΜΕΘ, είτε συνεπικουρώντας στις εφημερίες.

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε εκ νέου αναφορά τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που μεταβαίνουν για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην πρόθεση συνταξιούχων γιατρών και υγειονομικών να συμβάλλουν στην προσπάθεια.

«Ευχηθείτε μας καλή τύχη»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι λόγω της δύσκολης συγκυρίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επικοινώνησε προχτές με την διοικήτρια της 7η ΥΠΕ Ελένη Μπρομπουδάκη προκειμένου να δει εάν υπάρχει δυνατότητα να έρθει από το Ηράκλειο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη. Η ανταπόκριση ήταν άμεση.

«Πρόκειται για έμπειρες νοσηλεύτριες οι οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ΜΕΘ και σε ΜΕΘ θα συνεχίσουν να τις παρέχουν» ανέφερε ο κ. Τσαλικάκης.

Πρόσθεσε δε ότι οι νοσηλεύτριες έχουν εμπειρία σε ΜΕΘ ότι εκτός από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στις Μονάδες Εντατικής θα εκπαιδεύσουν και συναδέλφους τους και ότι το πλεονέκτημα του εγχειρήματος είναι ότι έρχονται στοχευμένα. Ο κ. Τσαλικάκης επισήμανε ακόμη ότι εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και γιατροί και άλλο προσωπικό όπως φυσιοθεραπευτές, βοηθοί ακτινολόγου και άλλοι.

«Ευχηθείτε μας να πάνε όλα καλά και να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ορκιστήκαμε, να υπηρετούμε τον άνθρωπο», δήλωσε η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

«Υπάρχει και φόβος και ανησυχία. Οφείλουμε όμως να το κάνουμε αυτό και από αύριο το πρωί πιάνουμε δουλειά. Έχουμε εμπειρία από ΜΕΘ και κλινικές Covid ελπίζω να ανταποκριθούμε στο χρέος μας» είπε η κ. Αποκορωνιωτάκη η οποία διευκρίνισε ότι η στήριξη των δικών τους ανθρώπων, των συναδέλφων τους αλλά και απλών ανθρώπων που το έμαθαν, είναι συγκινητική.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και τον υποδιοικητή, όπως επίσης τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, γιατί από αυτούς νιώσαμε την ασφάλεια να πάρουμε αυτή την απόφαση» δήλωσε η νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Χανίων, Ανθή Καρυοφίλη, η οποία, λίγο πριν αναχωρήσει, εξήγησε ότι αυτή η αλληλεγγύη υπάρχει μεταξύ νοσηλευτών και πως από την πρώτη στιγμή εκείνο το οποίο σκέφτηκε, όταν έλαβε την απόφαση, ήταν ότι, αν η Κρήτη αντιμετώπιζε αυτή την ανάγκη, οι συνάδελφοι της από τη Θεσσαλονίκη θα ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Δίπλα στις νοσηλεύτριες βρέθηκε και η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορμπουδάκη, αλλά και ο υποδιοικητής, που συνεχάρησαν τις γυναίκες για το θάρρος τους.

«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για τους υγειονομικούς μας. Τα παιδιά της Κρήτης που φεύγουν για να στηρίξουν τους συνάδελφούς τους στη Θεσσαλονίκη. Η Κρήτη είναι δίπλα στη Μακεδονία και όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, είμαστε μία υγειονομική περιφέρεια όλη η χώρα. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτό που μας συμβαίνει» είπε η κ. Μπορμπουδάκη η οποία ευχαρίστησε τις νοσηλεύτριες για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη θέρμη με την οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενίσχυσης της προσπάθειας των συναδέλφων τους.

«Οι νοσηλεύτριες που από αύριο και για 15 ημέρες θα στηρίζουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, είναι έμπειρες και θα βοηθήσουν σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια. Προφανώς δεν περισσεύει κανείς, ωστόσο οφείλουμε να υποστηρίξουμε τους υγειονομικούς μας στη Θεσσαλονίκη και εμείς το επόμενο διάστημα θα ενισχύουμε κι άλλο το σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές» εξήγησε η κ. Μπορμπουδάκη, η οποία διευκρίνισε ότι τα έξοδα για την παραμονή των νοσηλευτριών είναι όλα καλυμμένα, υπό το γενικό συντονισμό του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: cretalive.gr

Μηνύματα από Κικίλια και Σακελλαροπούλου

Την είδηση για την εθελοντική προσφορά των 10 νοσηλευτών της Κρήτης έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στο twitter.

Για μια υποδειγματική πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς, που αξίζει τον σεβασμό όλων μας, έκανε λόγο με ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, τονίζοντας ότι «δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, με εξειδίκευση στις ΜΕΘ, μεταβαίνουν εθελοντικά στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στη μάχη κατά της πανδημίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ