ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με τρένα θα μεταφέρονται διασωληνωμένοι ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

Κορωνοϊός: Με τρένα θα μεταφέρονται διασωληνωμένοι ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη ωθεί πλέον την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Open, είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να επιστρατευθούν αμαξοστοιχίες με βαγόνια – κλινάμαξες, για τη μετακομιδή διασωληνωμένων ασθενών αλλά και για τη φιλοξενία κρουσμάτων με ήπια συμπτώματα Covid 19.

Οι συγκεκριμένες αμαξοστοιχίες με τα βαγόνια – κλινάμαξες έχουν δυναμικότητα άνω των 500 κλινών και έχουν ως σκοπό τη μεταφορά ασθενών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ενεργοποίηση ενός τέτοιου μέτρου καταδεικνύει το βαθμό κορεσμού που καταγράφεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου το Σύστημα Υγείας δέχεται πλέον υπέρμετρη πίεση.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα βαγόνια – κλινάμαξες ήταν προδιαμορφώμενα ως ιατρεία από το 2016 και είχαν χρησιμοποιηθεί τότε για τη νοσηλεία και τη διαμονή ασθενών-προσφύγων στην Ειδομένη.

«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι δύσκολη»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι δύσκολη και σημείωσε πως δεν μειώνεται ακόμη αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων -δείγμα του τι έχει συμβεί τις προηγούμενες εβδομάδες και του πώς έχουμε συμπεριφερθεί.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ερωτηθείς για την πίεση που ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως δημιουργούνται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία στηρίζουν τα δημόσια, είτε διαθέτοντας κλίνες ΜΕΘ, είτε συνεπικουρώντας στις εφημερίες.

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε εκ νέου αναφορά τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που μεταβαίνουν για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην πρόθεση συνταξιούχων γιατρών και υγειονομικών να συμβάλλουν στην προσπάθεια.

Προειδοποίηση Τσιόδρα

Το «καμπανάκι» έκρουσε ήδη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για το σχέδιο εθνικού εμβολιασμού, μετέφερε μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα:

«Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας, μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή (ανά 100.000 κατοίκους). Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο «κόκκινο». Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο».

Θεσσαλονίκη: Σε χειρουργικούς θαλάμους αντί των ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς

Στο «κόκκινο» παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι «ασφυκτικά» γεμάτες με τους γιατρούς να αναγκάζονται να νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό σε χειρουργικούς θαλάμους μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε εντατική Covid, σύμφωνα με το Mega.

Με τη δημιουργία νέων χώρων για τους βαρέως πάσχοντες από τον κορωνοϊό και με μετακινήσεις μέσα στο νοσοκομείο ασθενών που είναι πλέον αρνητικοί στον ιό προσπαθούν να βγάλουν από το πρωί την εφημερία οι γιατροί στο ΑΧΕΠΑ. Αυτό που τους προβληματίζει ιδιαιτέρως είναι η νεαρή ηλικία των νοσούντων από κορωνοϊό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ